Јужноафричка Република позвала 67 држава на самит БРИКС-а

naledi pandor

Преторија—Шездесет седам држава и 20 међународних организација, предвођених Уједињеним Нацијама позване су да учесвују на предстојећем самиту лидера БРИКС-а ( Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужноафричка Република) 22—24. августа у Јоханесбургу, саопштила је данас Наледи Пандор, минастрака иностраних послова земље Рта добре наде, пренеле су афричке агенције. Међу позванима није и шеф Јелисејске палате Емануел Макрон, додала је Пандор. Према њеним речима састав званица—који још није јавно објављен, утаначен је уз претходне консултације и сагласност свих чланица овог међународног квинтета. Колико пред лето, званични Париз назначио је интересовање Макрона да присуствује скупу, чему се потом јавно успротивила Русија. Иначе, Пандорова је недавно изазвала изненађење на Старом континенту, објавом да је „ низ држава из Европе заинтересовано за чланство у БРИКС-у“. Колико је до сада познато, само је Белорусија са европског континента исказала жељу да се учлани у БРИКС. Иначе, позив за БРИКС самит у Јоханесбургу упућен „ свим афричким лидерима“ (54 државе): проширење те групације једна од кључних најављених тема.

Од позваних 34 државе већ су потврдиле учешће, прецизирала је Пандорова.

У међувремену, званична Москва истиче да ће „експанизија ојачати БРИКС“, навео је данас Дмитри Песков, портпарол Кремља. Према његовим речима, БРИКС ће овог пута разматрати кандидатуре Аргентине, Саудијске Арабије и Уједињених Арапских Емирата. Истовремено, шкакљива тема; нове валуте БРИКС-а далеко је од скоре реализације, навео је Песков. „ Тешко је могуће имплементирати ту иницијативу, али не значи да се о теми не може разговарати“, додао је.

Индијски председник Нарендра Мори и лидер Бразила Луиз Ињасио Лула да Силва већ су потврдили лично учешће на самиту БРИКС-а у Јоханесбургу. Према најавама, Русију ће на окупљању лидера БРИКС-а, овог пута представљати шеф дипломатије Сергеј Лавров, услед контроверзе због налога Међународног суда у Хагу за хапшење шефа Кремља Владимира Путина, због оптужбе за наводне ратне злочине у Украјини и изазова пред којима се тим поводом нашла званична Преторија.

Извор:
ПОЛИТИКА