Куртијев лов на Србе повратнике: Друго хапшење за мање од дан на КиМ због наводног ратног злочина

kosovo police

Потврда о новом хапшењу, и то мушкарца Жарка Зарића, стигла је управо из тзв. косовске полиције

За мање од 24 сата на Косову и Метохији су ухапшене две особе које се терете за ратни злочин у општини Исток.

Потврда о новом хапшењу стигла је управо из тзв. косовске полиције.

Косовска полиција ухапсила је још једног Србина – Жарка Зарића из села Љубожде у општини Исток због сумње да је наводно починио ратни злочин поротв цивилог становништва на Косову, у периоду од 1998. до 1999. године, потврдио је за Косово онлајн његов бранилац, адвокат Дејан А. Васић.

Зарић је ухапшен данас у својој кући у селу Љубожде, где од 2017. године живи као повратник, рекао је Васић.

„Зарић ће сутра у 10 сати бити изведен пред судију за претходни поступак Основног суда у Приштини који ће одлучивати о мери судског притвора. Ја ћу током дана посетити притвореног Зарића“, рекао је Васић.

Подсећа да је ово други повратник у општини Исток који је ухапшен и осумњичен за исто дело.

„Недавно је под истим сумњама приведен и Гаврило Милосављевић. Симптоматично је да су у последњих 11 привођења – осумњичени пријављени на дан хапшења“, рекао је Васић.

„Полицијски истражитељи Управе за истраживање ратних злочина (ДХКЛ) успели су да лоцирају и ухапсе осумњиченог Ж. З., рођеног 1954. године, осумњиченог за кривично дело ‘ратни злочин против цивилног становништва’ почињен у периоду 1998-1999 у општини Исток“, навели су из полиције.

Тврде да је током рата осумњичени наводно вршио дужност командира полицијске станице у селу Ракош у општини Исток.

Ова особа се налази у просторијама Управе за истраживање ратних злочина, те се очекује испитивање у присуству браниоца, пренео је Коссев.

На прелазу Мердаре јуче је у поподневним сатима ухапшен Србин М. П. којем се на терет стављају ратни злочини.

Из косовске полиције саопштили су касно синоћ да је наводно реч о некадашњем начелнику „милиције“ у Истоку, те да се терети за ратни злочин почињен на подручју ове општине.

Хапшење је за Београд ништа више од наставка примене механизма застрашивања Срба како се не би вратили да живе на територији јужне српске покрајине. Износећи пуно име и презиме ухапшеног, уз наводе да је реч о интерно расељеном лицу, односно особи из Истока која је након сукоба интерно расељена у Младеновац, из Канцеларије за КиМ су саопштили да је ухапшен у тренутку када је ишао ка Мердару како би преузео документацију у вези са питањем своје имовине.

Очигледно да је Курти кренуо у лов на Србе повратнике

Канцеларија за Косово и Метохију саоштила је данас да је хапшењем још једног Србина у општини Исток јасно да је Аљбин Курти, са његовом полицијом, кренуо у лов на Србе повратнике, како би их одвратио од повратка и мирног суживота.

„Још један Србин, повратник у општину Исток, ухапшен је данас у свом селу, у овом месту. Реч је о Жарку Зарићу који је с кућног прага одведен, под оптужбом за наводни ратни злочин у селу Љубожда“, наводи се у саопштењу Канцеларије за КиМ.

Додају да се Зарић 2017. године вратио у своје родно село и да од тада није напуштао Косово.

„Очигледно је Аљбин Курти са својом полицијом кренуо у лов на Србе повратнике, како би их страхом и лажним оптужбама одвратио од повратка и мирног суживота на њиховим вековним огњиштима“, поручују из Канцеларије за КиМ.

„После оваквих политички мотивисаних хапшења, јасно је због чега је стопа повратка протераних и расељених Срба на Косово и Метохију најмања у једном постконфликтном подручју“, истиче се у саопштењу.

Канцеларија за Косово и Метохију ангажовала је адвоката који ће заступати Зарића пред приштинским правосуђем.

„О овим намештеним хапшењима обавестићемо и све међународне представнике“, додају из Канцеларије за КиМ.

Извор:
РТ