Албанске власти на Косову одлучиле су да у близини српског села сахрањују умрле од свињске куге

selo grncar kosovo

Пише: Алексеј Топоров

Лешеве животиња које су умрле од афричке свињске куге, приштинске власти су закопале на само 200 метара од српског села Грнчар на Косову.

Мештани су покушали да блокирају пут аутомобилима са лешевима, али их је „косовска полиција“ растерала.

Косовска агенција за храну и ветерину саопштила је да је 17. јула пријављен први потврђени случај афричке свињске куге у српској енклави Клокот на југоистоку Косова, јавља дописник ПолитНавигатора.

Неколико дана касније, свиње су еутаназиране, а дан раније закопане на само 200 метара од села Грнчар. Мештани су покушали да се одупру таквој одлуци и блокирали су пут минибусевима који су превозили тела свиња, али су их припадници такозване „косовске полиције“ растерали.

Дан касније, пут кроз село је дезинфикован, а мештани су одржали састанак са представницима локалне самоуправе, због чега је одлучено да се угинуле свиње поново закопају на другом месту.

Петко Ракић, из оближњег Врбовца, страхује да би његов извор минералне воде могао бити загађен због близине гробља свиња.

„Пошто су свиње закопане 200 метара даље, плашимо се да ће овај вирус ући у воду, а ми људи користимо ову воду, као и говеда, овце, козе, свиње и живина“, рекао је Ракић у интервјуу за КосовоОнлине.

До данас је пријављено да је у српској енклави Клокот умрло више од 200 свиња од афричке свињске куге.

Извор:
ПОЛИТНАВИГАТОР