Борис Мјачин: ТЕРОР ЈЕ ЗНАК ОЧАЈА

In this photo provided by the Ukrainian Presidential Press Office on Sunday, May 29, 2022, Ukrainian President Volodymyr Zelenskyy looks on as he visits the war-hit Kharkiv region. Volodymyr Zelenskyy described the situation in the east as "indescribably difficult." The "Russian army is trying to squeeze at least some result" by concentrating its attacks there, he said in a Saturday night video address. (Ukrainian Presidential Press Office via AP)

In this photo provided by the Ukrainian Presidential Press Office on Sunday, May 29, 2022, Ukrainian President Volodymyr Zelenskyy looks on as he visits the war-hit Kharkiv region. Volodymyr Zelenskyy described the situation in the east as „indescribably difficult.“ The „Russian army is trying to squeeze at least some result“ by concentrating its attacks there, he said in a Saturday night video address. (Ukrainian Presidential Press Office via AP)

Зеленски је званично најавио прелазак на терористичку тактику. Овако треба тумачити његову јучерашњу видео-поруку. Осим ако, наравно, не знате да читате између редова и разликујете акценте без дијакритичких знакова.

Нема сумње да ће Русију ускоро захватити талас апсолутно бесмисленог терора који организује Кијев. Штавише, удари ће се наносити по великим градовима како би се узбуркао „значајан број мирољубивих либералних становника, официра и студената“, како је у таквим случајевима говорила Вера Засулич, професионална руска терористкиња, називајући своје активности „херојском борбом“. (Цитирам њен чланак у часопису „Социјал-демократа“ за 1890. годину). Разбијена стакла у Министарству за економски развој само су почетак. Морамо се припремити за много озбиљније нападе. Обим ових напада само ће се повећавати обрнуто пропорционално поразу Оружаних снага Украјине на линији фронта.

Зеленски Русију плаши терором јер је изгубио рат. Руске трупе два месеца успешно одбијају „контранапад“ на запорошком правцу, истовремено развијајући офанзиву на северном крилу; житни посао је „обустављен“, у вези са чим су руске Ваздушно-космичке снаге спалиле одеске амбаре, за које се испоставило да скривају тенкове, а уопште не жито; ноћас је бомбардовано складиште нафте у Измаилу, – све су то озбиљни системски порази који су кијевски режим довели на ивицу колапса. Због тога западни часописи поново шире приче о могућој физичкој елиминацији Зеленског, која ће, наравно, бити приписана женама-убицама Владимира Путина, док је потпуно нејасно зашто би руски агенти елиминисали тако недаровитог политичара који, у суштини, уопште није политичар, већ само кловн који воли да позира у зеленој мајици, мислећи да је то веома „херојски“.

Увек сам говорио и говорићу да је тероризам последица војног или политичког пораза. Јеврејски сикарији из времена Исуса Христа почели су масовно да убијају римске војнике и чиновнике само зато што је до 30-их година 1. века. н. е. независна јеврејска држава де факто окончана. Талас револуционарног терора у Русији крајем 1870-их (покушај атентата на Трепова и атентат на Александра II) резултат је потпуног неуспеха народњачког покрета, који, прво, није постигао ништа својим „одласком у народ“ 1874. и друго, почео је нагло да губи бодове са почетком руско-турског рата 1877–78. На фону патриотског процвата, рејтинг десничарских славенофилских чувара је нагло порастао, а левичари су били приморани да покрену терор како би обновили свој политички утицај који је брзо опадао. Исламски тероризам је почео нагло да се развија након „Пустињске олује“ (1991), која је означила победу Сједињених Држава у региону. И тако даље.

Терор је знак заласка, пропадања, очаја. Питање је само да ли ви то разумете. 

Извор:
ИСКРА