Генерал који је пиштољем напао подморницу

ilija gojkovic

Пише: Славиша Павловић

Пошто је ових дана било обележавање годишњице почетка Великог рата, ово је прича о „заборављеном“ и једином српском генералу који је погинуо у Првом светском рату.

На начин достојан војничке традиције, уз последње речи „Српски се ђенерал никад не предаје“, Илија Гојковић погинуо је славно 2. фебруара 1917. године.

Током повратка из Напуља, бродом Минас, који је, осим српских војника, превозио и у оружје у Солун, генерал се враћао на фронт. Брод је торпедовала немачка подморница, а преживели, међу којима је био и јунак ове приче, докопали су се чамаца за спасавање.

Када је подморница изронила, капетан Валтер Фростман позвао је војнике да се предају. Генерал Гојковић је, уз већ поменуте речи, из пиштоља запуцао на Немце. Убрзо га је покосио немачки митраљез.

Након тог догађаја, међу војницима, прозван је „Поморски војвода.“

Тај чин му је, уосталом, и припреман, с обзиром на његове ратне заслуге, које је тешко навести у једном кратком тексту, јер су у питању деценије ратовања.

една од тих сигурно и јесте оснивање чувеног „Гвозденог пука“, који је био под његовом командом у оквиру Моравске дивизије.

У тренуцима када је требало постхумно да буде унапређен у чин војводе, његов син Војислав, такође официр, убрзо је ухапшен, а потом и осуђен као припадник организације „Уједињење или смрт“ током Солунског процеса, што је довело да тога да се и после рата заборави прича о једином српског генералу који је погинуо Великом рату.

Извор:
ИН4С