Француска почела евакуацију својих и држављана чланица ЕУ из Нигера

FILE - A woman welcomes ECOWAS Senegalese troops as they take position near the state house in the Gambian capital Banjul Jan. 22, 2017. West Africa's regional bloc known as ECOWAS has threatened the use of force in reinstating the president of Niger after he was deposed by his military but how the bloc would carry out the threat remains unclear, with a military deployment on the table. (AP Photo/Jerome Delay, File)

ПАРИЗ – Француска је у уторак почела да евакуише стотине својих и држављана ЕУ из Нигера, неколико дана након што је војна хунта збацила председника Мохамеда Базума и преузела власт у тој земљи.

„С обзиром на државни удар у Нигеру и чињеницу да је ситуација и даље забрињавајуца, одлучили смо да осигурамо да грађани Француске, који желе да напусте Нигер, могу то и да учине“, рекла је француска министарка спољних послова Катрин Колона за француску телевизију ЛЦИ.

Према њеним проценама, стотине француских држављана и стотине држављана других чланица ЕУ желе да буду евакуисани летовима, чије ће спровођење, сматра Колона, бити спроведено у року од 24 сата.

На сервису за праћење летова „Флајтрадар“ види се да је авион, који је регистрован на француске оружане снаге, напустио синоћ аеродром у Нијамеју, престоници Нигера.

Француско Министарство спољних послова раније је најавило да ће Париз, имајући у виду ситуацију у Нијамеју, напад на француску амбасаду у недељу и чињеницу да је ваздушни простор затворен, почети да евакуише своје и грађане других европских држава који желе да напусте Нигер.

Према подацима са сајта министарства, у Нигеру је прошле године било мање од 1.200 француских држављана.
Француска има трупе у региону већ деценију које помажу у борби против исламистичке побуне, пренео је Ројтерс.

Присталице хунте су у недељу у главном граду Нигера Нијамеју спалиле француске заставе и напале француску амбасаду, а полиција је одговорила бацањем сузавца. Француски председник Емануел Макрон рекао је да ће на сваки напад на француске интересе у Нигеру били одговорено брзо и бескомпромисно.

Збацивање председника Базума са власти прошле среде, што је седмо војно преузимање власти у томе делу Африке за мање од три године, дестабилизовало је регион. Шпанија је саопштила да се припрема да евакуише више од 70 држављана ваздушним путем, а Италија је рекла да ће организовати лет за репатријација.

Немачко Министарство спољних послова позвало своје држављане у Нигеру да прихвате понуду француских власти и укрцају се на летове за евакуацију.

Извор:
НСПМ