Владе Буркине Фасо и Малија у заједничком саопштењу: Било каква војна интервенција против Нигера представљаће објаву рата овим двема државама

burkina-faso-mali

Било какво мешање употребом силе у Нигеру сматраће се објавом рата Буркини Фасо и Малију, наводи се у заједничком саопштењу прелазних влада ове две државе.

„Прелазне владе Буркине Фасо и Малија… упозоравају да ће свака војна интервенција против Нигера представљати објаву рата Буркини Фасо и Малију“, наводи се у саопштењу.

Француска министарка спољних послова Катарина Колона назвала је лажним наводе да Париз планира да војно интервенише у Нигеру. Она је истакла да „безбедност француских грађана“ остаје приоритет Париза. Истовремено, министарка сматра да је повратак на власт председника Мохамеда Базума „могућ” и „неопходан”.

У међувремену, Гвинеја је прва држава која се огласила у знак подршке новим властима у Нигеру, рекавши да од њих очекује гаранције стабилности и хармоније у земљи.

„Национални комитет за кохезију и развој – Гвинејске војне власти уверен је да ће нове власти учинити све како би се гарантовала стабилност и хармонија у Нигеру и субрегиону“, саопштила је канцеларија председника Гвинеје на Твитеру.

Како јавља Си-Ен-Ен, Сједињене Америчке Државе су, усред политичке нестабилности у Нигеру, наредиле повлачење својих снага у војну базу која се налази у близини града Агадеза, на северу Нигера. Истовремено, како напомиње извор, САД још нису одлучиле да ли ће догађаје у тој афричкој земљи сматрати државним ударом, јер ће то за собом повући потребу за смањењем финансијске и војне помоћи Нигеру. То, пак, може имати озбиљне последице у контексту борбе против тероризма и одржавања стабилности у региону, напомиње телевизија.

Побуњеници у Нигеру су 26. јула објавили да смењују Мухамеда Базума са места председника земље, затварању граница, увођење полицијског часа, суспензију устава и забрану политичког деловања партија. Они су 28. јула саопштили да је шеф државе постао генерал Абдураман Тијани. Током пуча он је предводио председничку гарду, чије су јединице притвориле и настављају да држе Базума. У Базумовом кабинету прво су тврдили да војска није подржала побуњенике, али је касније команда Оружаних снага изјавила о својој солидарности са њима.

У међувремену, Економска заједница држава Западне Африке (ЕКОВАС, обухвата 15 земаља региона) затражила је од учесника војног пуча у Нигеру да у року од недељу дана ослободе председника Мохамеда Базума и врате земљу у уставне оквире, запретивши војном интервенцијом.

Извор;
НСПМ