Црква и ватрогасци чудом спасени у пожарима у Грчкој

pozar-rodos-manastir

Многи православни верници хрлe у село удаљено око 40 километара северно од Атине, да виде цркву која је силом молитве спасена од бесних пожара.

Црква Светог Пајсија Атонског, поред манастира Светих Богомладенаца у селу Дервенохорија спасена је од пожара, као и околина, у којој није изгорела ниједна кућа, преноси новинска агенција Православље (Оrthodoxianewsagency).

Ово не може бити пука случајност, пише магазин. Од када је пожар избио 17. јула, ватра је неколико пута прилазила цркви, али молитвама игуманије манастира, која је у рукама држала икону окренуту ка огњеним језицима, пожар је сваки пут био спречен.

Овај потврђује и очевидац Спиридон Кутохристос: „отац Мелетије Статис, свештеник манастира Светих Богомладенца, протопрезвитер о. Евангелос Папаниколау и о. Ангелос Киријакос – бивши ватрогасац – када су ово видели, рекли су ми: видиш Спиридоне, моћ молитве је велика… Она чини чуда!“

Још једна инспиративна прича долази од др Тимотија Патитаса, познатог аутора и професора на Грчкој православној теолошкој школи Светог Крста. Он пише о Светом манастиру Панагија Ипсени на острву Родос, који је тешко оштећен у пожарима:

„Манастир на острву Родос спасила су три ватрогасца која су тамо дошла да гасе пожаре. Ствари су изгледале веома лоше, а наша сестра Филотеја заједно са осталим монахињама су у једном тренутку из манастира виделе да су тројица ватрогасаца потпуно опкољена шумским пожаром. Кроз ватру су видели људе како клече и приносе молитве Богу, јер из пожара није било излаза. После неког времена ветар је променио смер, отворио се пут за њих да побегну, а они… само су се наставили да гасе пожар. Чудо? Свакако, да такви људи постоје, довољно је чудо у овим временима.“

Извор:
ПРИЈАТЕЉ БОЖИЈИ