Владимир Путин: Запад разочаран резултатима контраофанзиве кијевског режима. Украјинско „топовско месо“ није довољно, Запад планира да Пољаци и Литванци буду нови потрошни материјал. Белорусију ћемо бранити свим средствима

putin

Готово сва складишта НАТО наоружања у Украјини су уништена, рекао је председник Русије Владимир на састанку са Сaветом безбедности.

НАТО арсенали и залихе старог совјетског оружја у неким државама су већ у великој мери исцрпљене, а производни капацитети на Западу не дозвољавају им да брзо попуне потрошњу резерви опреме и муниције, казао је Путин и објаснио да је за то потребно више времена и средстава.

„Наши војници храбро испуњавају дуг пред отаџбином. Цео свет види да западна, наводно, непобедива техника гори, а по својим тактичким и техничким мерилима често је инфериорнија у односу на неке врсте наоружања совјетске производње“, казао је.

Данас је јасно да су западни покровитељи кијевског режима разочарани резултатима такозване контраофанзиве, коју су актуелне украјинске власти громогласно најављивале, оценио је.

„Немају резултата, бар не за сада. Не помажу ни колосални ресурси западног наоружања које је предато Украјини – тенкови, артиљерија, оклопна возила, пројектили, као ни на хиљаде страних плаћеника и саветника, који би требало да помогну у пробијању наше линије одбране“, казао је.

Украјинска војска је у „самоубилачким нападима“ поднела велике жртве, десетине хиљада војника је страдало, казао је и додао да се мобилизациони ресурс земље смањује, а у Украјини, с разлогом, расте незадовољство.

„Људи се питају ради чијих интереса страдају њихови блиски“, казао је.

Међутим, и у Украјини и на Западу долази до отрежњења, европска елита полако почиње да открива да је такозвана подршка Украјини заправо слепа улица, непотребна потрошња снаге и новца, које не користи њиховим интересима, додао је.

Према његовим речима, слање војне помоћи годи једино интересима „прекоокеанског хегемона који имају користи од слабљења Европе и бескрајног развлачења украјинског сукоба“.

Ратни огањ се распламсава

Рат се распламсава, казао је Путин указујући на амбиције лидера одређених источноевропских држава, који су мржњу према Русији одавно претворили у свој главни извозни производ и инструмент своје унутрашње политике.

„А сада хоће да ‘угреју руке’ на украјинској трагедији“, казао је Путин подсетивши на медијске извештаје о плановима за стварање неке врсте пољско-литванско-украјинског савеза.

Наиме, те земље намеравају да формирају опремљену војну формацију која би се користила за операције на територији Украјине, објаснио је. Међутим, према његовим речима, права сврха оваквих формација је накнадна окупација украјинских територија.

„Логика је јасна, ако пољске јединице уђу у Лавов или на неку другу територију Украјине, онда ће тамо и остати. И то заувек“, објаснио је и додао да историја памти такве случаје.

Лекција из историје за Пољаке да не забораве

Подсетио је да су после пораза Немачке и њених савезника након Првог светског рата, пољске јединице заузеле Лавов и околне земље, које су тада припале Аустроугарској.

Пољска је искористила трагедију грађанског рата у Русији и припојила делове историјски руске територије, а Руси су, због тада тешке ситуације, 1921. године били приморани да потпишу Ришки уговор и фактички се одрекну својих територија, додао је.

Председник се осврнуо и на 1920. годину, када је Пољска заузела део Литваније – област око данашњег Вилњуса.

„Иако су се са Литванцима заједно борили против такозваног ‘руског империјализма’, чим се указала прилика, одмах су ‘откинули’ парче земље суседима“, казао је.

Учествовала је Пољска и у подели Чехословачке, као резултат Минхенског пакта са Хитлером 1938. године, када је потпуно окупирала Тешинску Силезију.

У двадесетим и тридесетим годинама 20. века, у источној области Пољске – а то је територија западне Украјине, западне Белорусије и дела Литваније – извршена је тешка полонизација и асимилација локалног становништва, потиснуте су националне културе и православље, додао је.

На крају је подсетио на исходе агресивне политике Пољске, која је резултирала националном трагедијом 1939. године, када су је одбацили западни савезници.

„Прождрала ју је немачка војна машина и фактички је изгубила независност и државност која је у великој мери обновљена захваљујући Совјетском Савезу“, казао је.

Управо захваљујући Совјетском Савезу и Стаљину, Пољска је добила значајне земље на Западу, земље Немачке.

„Западна територија данашње Пољске је Стаљинов поклон Пољацима. Да ли су наши пријатељи у Варшави заборавили на ово? Подсетићемо их“, прецизирао је.

Напад на Белорусију је напад на Русију

Кијевски режим је данас „спреман на све како би спасао своју поткупљиву кожу и задржао се на власти“, казао је Путин и истакао да украјинске власти не маре за свој народ, своју сувереност и националне интересе.

„Што се тиче украјинског режима, то је њихова ствар. Ако хоће, као што то раде издајници, да продају све како би платили својим газдама, нека. То је на крају крајева њихова ствар. Нећемо се мешати у то“, казао је.

Али што се тиче Белорусије, која је део Савезне државе, ствари не стоје тако.

„Агресија према Белорусији значиће агресију према Руској Федерацији. На ово ћемо одговорити свим средствима која су нам на располагању“, упозорио је.

Пољске власти не говоре истину свом народу, напоменуо је.

Истина је, како је објаснио, да украјинско „топовско месо“ за Запад већ сада није довољно, па зато планирају да користе нови потрошни материјал – „саме Пољаке, Литванце и друге са списка“.

„Ово је веома опасна игра, а они који кују такве планове треба добро да размисле о последицама“, закључио је.

Извор:
НСПМ