На линији са Запорожјем: Од Енергодара се прави нова Буча

aleksandar petrovic

Зашто нуклеарна електрана у Запорожју не може постати нови Чернобиљ и шта све Запад прећуткује, говори Александар Петрович, председник Савеза синдиката Запорошке области

Животе и здравље локалног становништва у Запорошкој области угрожавају украјински националисти финансирани од стране кијевског режима и његових покровитеља – земаља чланица НАТО-а. Са циљем застрашивања становништва, они врше терористичке нападе на државне службенике, лекаре, наставнике и активне учеснике у јавном животу… Међутим, огромна већина локалног становништва је увек подржавала Русију о чему сведоче и резултати референдума када се 93,11 посто бирача изјаснило за прикључење Русији, каже Александар Петрович, председник Савеза синдиката Запорошке области.

Борбе се настављају у западном Запарожју и дуж границе која дели Запрожје од Донбаса. Каква је ситуација на овим секторима?

Украјинска страна не показује значајан успех током најављене контраофанзиве. Ипак, велика пажња је усмерена на насеља која се налазе у такозваној „сивој зони“, заправо на линији разграничења.

Украјинска страна намерно гађа цивилне објекте артиљеријом, уништава системе за одржавање живота, подрива водоводне и гасне и електричне изворе снабдевања.

Захваљујући свим структурама управе Запорошке области, као и руским покровитељима и волонтерима, људима је стално доступна хуманитарна помоћ. Свима који желе да се евакуишу обезбеђен је бесплатан привремени смештај и храна у сигурним зонама региона.

Када сте последњи пут били у Запорошкој нуклеарној електрани? Да ли је у току евакуација, и ко сноси одговорност за потенцијалну катастрофу која би могла бити изавана?

Евакуација из Енергодара је предложена свима. Ова мера је посебно значајна за породице са децом, којима регионалне власти обезбеђују све што је неопходно. Истовремено, у условима украјинских провокација, које активно подржавају и чак олакшавају ЕУ и САД, запослени у нуклеарки настављају да обављају своје даноноћне дужности.

На шта рачуна Кијев када повлачи потезе који могу да имају несагледиве последице?   

Прво, на европске субвенције за локализацију нуклеарне контаминације територије, које деценијама стижу на адресу Кијева. Друго, угрожавајући безбедност они сматрају да нико неће бранити нити заузети заражену територију, што значи да се подручје војних операција значајно умањује.

Треће, фалсификовањем догађаја по упутствима из америчког приручника, као што је то већ учињено у Бучи, Зеленски увлачи још један лажњак у календар жалости, пребацујући одговорност за инциденте на Русију. Овај повод, уз стално пропагандно претеривање у западним медијима послужиће као изговор за нове санкције против РФ.

Четврто, Кијев жели да подигне ниво сукоба на нуклеарни како би у њега увукао снаге НАТО-а.

Професионалци кажу да је претварање Запорошке нуклеарне електране (ЗАЕЦ) у „нови Чернобил технички и конструктивно немогуће, чак и ако постоји велика жеља“ – за уништавање реактора потребно је усмерено експлозивно дејство тактичког нуклеарног оружја.

А да ли ће се нуклеарна уцена претворити у стварне акције, апсолутно не зависи од мишљења Зеленског – биће онако како то одлуче амерички покровитељи. Стога, по мом мишљењу, кључ за решавање ове ситуације лежи у равни безбедности самих противника.

Са којим се све изазовима суочава управа Запорошке области, како изгледа живот обичних људи на овој територији и у којој мери су преузете регулативе РФ?

Данас се Запорошка област активно интегрише у законодавно поље Руске Федерације. Истовремено, у региону се ствара слободна економска зона за период до 2050. године.

Циљ је да се обезбеди одрживи друштвено-економски развој нових субјеката Руске Федерације и побољша ниво и квалитет живота грађана.

После избора у септембру биће формирани сви нивои власти, укључујући и законодавни, а захваљујући слободној економској зони, наши законодавци ће моћи да створе идеалне услове за развој, водећи рачуна и о војним операцијама. Кијевски режим неће моћи да промени мишљење Запорожаца.

Како се у Запорожју људи односе према чињеници да Украјина инсистира на пријему у НАТО?

Председник је више пута рекао да ни количина наоружања, које испоручује Запад, ни чланство у НАТО не могу утицати на ток Специјалне војне операције. Напротив, евентуалним пријемом Украјине у НАТО западни противници ће само још једном изневерити своје планове у односу на Русију.

Да, ово, без сумње, може да приближи почетак Трећег светског рата, али, знате, овај светски рат је у ствари већ почео и може се завршити само нечијим губитком.

Нема потребе да погађате на талогу кафе или слажете тарот. Потребно је само вратити се на кључне моменте руске историје да бисте схватили да Русија никада неће изгубити.

Да ли имате информације о томе каквом третману су изложени војни заробљеници али и цивили који се налазе у украјинским затворима?

Лично сам упознао наше војнике током девет година размене заробљеника и из прве руке знам како су злостављани у украјинским затворима. Вукли су их конопцем везаним за гениталије, тукли тољагама, дрвеним чекићима, мучили електричном струјом, лепили им уста и очи лепљивом траком, тровали су их као псе. Док су у почетку то држали у тајности сада објављују снимке на којима се види како се затвореницима пуца кроз ноге и гениталије. Скоро сви који су прошли кроз украјинско заточеништво, ако нису инвалиди, онда су кандидати за инвалидитет.

Једнога дана истина ће се као набујала река прелити преко бране Каховске хидроелектране коју су разнеле Оружане снаге Украјине, и та истина заувек ће остати записана у светским историјским књигама.

Истражни комитет Русије отворио је истрагу и о деци несталој на територијама које контролише украјинска војска. Постоје ли трагови који указују на умешаност трансплатолога с црног тржишта?

О чињеници да кијевски режим, по наруџбини западних трансплантолога с црног тржишта користи рат и у сврху илегалног вађења органа, говоре многи војни затвореници, укључујући и лекаре. Њихова сведочења су документована и биће представљена на предстојећем Трибуналу. Овај трибунал је неизбежан и пред судом ће се појавити и они који себе сматрају недодирљивим.

Када се мало знало о дешавањима у Украјини, ваше колеге из Савеза синдиката ЛНР организовале су у Србији изложбу „Деца Донбаса“. Да ли имате информацију колико је малишана у новим регионима страдало од последица украјинског гранатирања?

На нашу велику жалост, деца и даље гину од украјинских граната. Истина, сада ово није само украјинска муниција, сада су то оружја за убиства које плаћају порески обвезници у ЕУ и Сједињених Држава. А крв наше деце на рукама Европљана захтеваће заједничку одговорност.

Према речима Александра Бастрикина, председника Истражног комитета Руске Федерације, у Донбасу је од 2014. убијено око 2.500 деце. Не знам колико је деце страдало на новим територијама, али нећемо заборавити нити опростити убицама ни једну дечју душу.

Захваљујући изложби фотографија „Деца Донбаса“, која је око месец дана била постављена у Београду, Срби су сазнали истину о злочинима украјинских снага безбедности. Ова истина се сада шири Европом, а обични људи, суочени са истином, полако почињу да се солидаришу са нама. А солидарност, знате, иако ненаоружана, велика сила способна да се консолидује и побуни против зла.

Извор:
РТ