Симор Херш: Чак и читаоци америчких медија виде да је украјинска контраофанзива пропала. Бајден уцењује Ердогана јер је Турска у акутној финансијској кризи

simon hers tenkovi

Амерички председник Џозеф Бајден обећао је свом турском колеги Реџепу Тајипу Ердогану помоћ од Међународног монетарног фонда (ММФ) уколико одобри кандидатуру Шведске за придруживање НАТО-у, тврди амерички новинар и добитник Пулицерове награде Симор Херш у тексту објављеном на платформи „Сабстак“.

Званична прича је да је Бајден пристао да прода америчке борбене авионе Ф-16 Турској, али Хершу је речено другачије.

„Џо Бајден је добио оно што му је требало уочи овонедељног самита НАТО-а тако што је некако окренуо Ердогана (…) који је најавио да ће подржати чланство Шведске у НАТО-у… Бајден је обећао да ће ММФ обезбедити Турској неопходан кредит у вредности од 11 до 13 милијарди долара“, написао је Херш позивајући се на неименован извор.

Чувени новинар је нагласио да је одлука турског лидера у вези са санацијом последица страшног земљотреса који је погодио ту земљу у фебруару.

„Бајден је морао да забележи победу док је Турска у акутној финансијској кризи“, цитирао је Херш речи свог извора.

Кијевска офанзива је пропала

Херш је забележио и да украјинска офанзива пропада што је повезао с тим да су приче о њој нестале са страница главних мејнстрим медија у Америци.

„Пажљиви читаоци ‘Вашингтон поста’ и ‘Њујорк тајмса’ могли би да претпоставе да тренутна офанзива у Украјини не успева, пошто су написи о њеном успеху, као и недостатак извештавања о истој у великој мери нестали с насловних страна последњих недеља“, написао је Херш.

Додао је да му је обавештајац рекао да је Бајденов главни проблем у рату што се налази у ћорсокаку.

„Нисмо Украјини давали касетне бомбе раније, али сада их дајемо јер је то све што нам је преостало. Нису ли ово бомбе које су забрањене у целом свету јер убијају децу? Али Украјинци нам кажу да не планирају да их баце на цивиле. А онда управа тврди да су их Руси први употребили у рату, што је само лаж. У сваком случају, касетне бомбе немају никакве шансе да промене ток рата“, навео је Херш речи свог извора.

Такође, истакао је, прогнозе су да ће већ у августу Руси великом офанзивом нанети контраудар Украјинцима.

Кијев би могао да се суочи са правим проблемима током лета, највероватније у августу, када ће руска војска лако изаћи на крај са контраофанзивом и почети своју велику офанзиву, оценио је анонимни званичник чије речи Херш преноси.

Пулицеровац је раније изјавио да би офанзива Оружаних снага Украјине имала негативне последице и за ту земљу и за Сједињене Државе. Нагласио је и да постоји огроман јаз између оцена обавештајне заједнице ситуације на фронту и изјава Беле куће и Стејт департмента, који не могу да сагледају праву катастрофу украјинске офанзиве.

Извор:
НСПМ