КОНЦЕРТ „У СЛАВУ ЦАРСКЕ ПОРОДИЦЕ РОМАНОВ“: У организацији Руског дома и Друштва „Православна нит“

romanovi koncert

РУСКИ дом и Друштво „Православна нит“ из Београда организују у понедељак 17. јула, концерт под називом „У славу царске породице Романов“, код споменика цару Николају II у парку Александров у Београду.

Како се у најави истиче, династија Романов је одувек гајила посебну љубав према Србима и Србији. Почев од оснивача династије, цара Михаила Романова, Руско царство је вековима пружало материјалну и духовну помоћ српском народу. Чињеница да је династија Романов страдала спасавајући српски народ само је потврдила наше посебне духовне везе. Свети Николај Српски је у беседи 1932. године изговорио речи које су заувек везале наше народе:

„Савест наша нас приморава да плачемо када Руси плачу и да се радујемо када се Руси радују. Велики је дуг наш пред Русијом. Може човек бити дужан човеку, може и народ народу. Али дуг, којим је Русија обавезала српски народ 1914. године тако је огроман, да њега не могу вратити ни векови, ни покољења. То је дуг љубави, која свезаних очију иде у смрт спасавајући свог ближњег. Нема веће љубави него ко положи душу своју за другове своје – то су речи Христа. Руски цар и руски народ, неприпремљени ступивши у рат за одбрану Србије, нису могли не знати да иду у смрт. Блажени ви, плачући у те дане са Русијом, јер ћете се с њом утешити! Блажени ви, тугујући сада са Русијом, јер ћете се са њом ускоро и радовати“.

Извор:
НОВОСТИ