Бркић осуђен на годину и два месеца због позивања на насилно рушење власти

milovan_brkic

Милован Бркић осуђен је годину и два месеца затвора, јер је 8. маја на протесту Србија против насиља позвао да се силом промени њено уставно уређење, свргну највиши државни органи и представници.

Судија је казао да је од отежавајући околности на страни уредника Таблоида Бркића то што је раније осуђиван за кривично дело угрожавање сигурности, док је од олакшавајућих околности навео његово здравствено стање, старосну доб и да је допринео утврђивању чињеница током суђења.

Ово је првостепена пресуда Вишег суда, на коју тужилаштво и одбрана има право жалбе Апелационом суду у Београду.

Бркићу је суд у казну затвора урачунао време проведено у притвору од 8. маја и продужио му притвор који може трајати до упућивања на издржавање казне или уколико издржи казну на коју је осуђен у притвору.

Суд га је обавезао да плати трошкове судског поступка.

Бркић је по завршетку читања пресуде рекао: „Данас ћу престати и воду да пијем и умрећу за два дана“.

Он је проглашен кривим за кривично дело позивање на насилну промену уставног уређења. Публика у судници је бурно реаговала на пресуду.

Тужилаштво је у оптужном акту било предложило суду да окривљеног осуди на казну затвора од две године.

Како је прецизирано у оптужном акту, постоји оправдана сумња да је окривљени Бркић 8. маја 2023. око 18 часова на Тргу Николе Пашића у Београду, током протеста Србија против насиља, у намери угрожавања уставног уређења Републике Србије, позвао да се силом промени њено уставно уређење, свргну највиши државни органи и њихови представници, односно Народна скупштина и председник Републике Александар Вучић.

Извор:
021