Рафаел Гроси, директор ИАЕА: Ако се деси несрећа у Запорошкој нуклеарној електрани, онда само Украјинци могу бити криви – зато што ће то бити вештачка несрећа. Нисмо пронашли експлозив који је Кијев помињао

grosi-rafael

Запорошка нуклеарна електрана се налази на линији фронта, и у ситуацији у којој украјинска војска води контраофанзиву, положај централе је крајње осетљив, изјавио је генерални директор Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) Рафаел Гроси.

„На лицу места раде наши експерти и то што је Међународна агенција за атомску енергију стално присутна тамо важно је достигнуће светске заједнице. Експерти раде даноноћно. Могу да добију информације одмах“, казао је Гроси у интервјуу за јапански телевизијски канал „НХК“.

Гроси је додао да је три пута посетио Запорошку НЕ и да се сада, у ситуацији када украјинске трупе воде контраофанзиву, станица налази на првој линији фронта.

„Пре неколико дана било је неколико изјава Кијева да ће се нешто страшно десити. Навикли смо на ово. Стручњаци ИАЕА стално проверавају. Нисмо пронашли експлозив који се помиње, али не можемо да се опустимо. Знамо да се било шта може догодити сваког тренутка“, упозорио је.

Како је навео, ако се на станици заиста догоди несрећа, онда само Украјинци могу бити криви, зато што ће то бити вештачка несрећа. Према Гросију, то ће бити суштинска разлика у односу на несрећу у нуклеарној електрани у Чернобиљу и у Фукушими-1.

„Свиђало нам се то или не, тамо се заиста води рат и постоји нуклеарна електрана. Зато морамо предложити алтернативни прави и изводљив план за заштиту електране. Неки људи ме питају зашто само не евакуишемо постројење. Волео бих. Покушао сам да направим заштитну зону, међутим, почела је контраофанзива, а војна команда не може да прихвати чињеницу да ће постојати територија на коју не могу да иду. То је апсолутно неприхватљиво“, закључио је генерални директор ИАЕА.

Наиме, Рафаел Гроси боравио је у посети Јапану у вези са плановима за испуштање слабо радиоактивних вода из случајне нуклеарне електране Фукушима-1 у океан. Током четири дана боравка у земљи, посетио је станицу, разговарао са становницима, рибарима и администрацијама префектуре Фукушима и одржао две конференције за штампу.

Извор:
НСПМ