Дмитриј Песков: Повратак команданата „Азова“ из Турске у Украјину није ништа друго до директно кршење споразума са Москвом. Услове су прекршиле и украјинска и турска страна

peskov

Повратак команданата Азова није ништа друго до директно кршење услова постојећих споразума. Услове су прекршиле и украјинска и турска страна – нагласио је портпарол Кремља Дмитриј Песков и нагласио да су интернирани заробљеници требало да остану у Турској до окончања сукоба.

Русију према његовим речима нико није обавестио о пребацивању.

Песков је нагласио да је Турска била принуђена на овај корак због неуспеха Оружаних снага Украјине на фронту.

– Одлука је наравно директно повезана са неуспесима у контраофанзиви. То су неуспеси са којима се трупе кијевског режима сада суочавају свакодневно – наводи Песков и тврди да је Анкара под великим притиском пред самит НАТО у Виљнусу.

Раније је Владимир Зеленски објавио на свом Телеграм каналу да су се вође пука Азов који су били у Турској вратили у Украјину.

Зеленски је у петак допутовао у Турску, где је разговарао са председником Реџепом Тајипом Ердоганом. Зеленски је у суботу на свом Телеграм каналу написао да Денис Прокопенко, Свјатослав Паламар, Сергеј Волински, Олег Хоменко, Денис Шлега лете за Кијев из Турске.

Руске трупе су прошле године опколиле Маријупољ 7. марта и до 21. априла ослободиле практично цео град. У фабрици „Азовстаљ“ било је блокирано више од две хиљаде украјинских војника и милитаната батаљона „Азов“. Средином маја почели су да се предају, а 20. маја руско Министарство одбране је објавило о потпуном ослобођењу Маријупоља.

Извор:
НСПМ