Патријарх Вартоломеј разматра преузимање контроле над Кијевско-печерском лавром?

kijevo lavra

Да ли је случајно да су акције које се тичу заузимања Лавре интензивиране пред сусрет Владимира Зеленског и патријарха Вартоломеја, упитао је бивши посланик Врховне раде Вадим Новински

Украјински бизнисмен, ђакон канонске Украјинске православне цркве (УПЦ) и бивши посланик Врховне раде Вадим Новински сматра да Кијевско-печерска лавра може бити пребачена под директну контролу Цариграда.

На својој Фејсбук страници он је написао да одговорност за све што се данас дешава око ове велике православне светиње лежи на актуелном кијевском режиму и васељенском патријарху Вартоломеју, који жели да преузме управљање Лавром.

Власти у Кијеву спремне су да потпомогну тај процес, каже  Новински и даље наводи да је то питање већ разматрао Свети синод Васељенске патријаршије.

„Да ли је случајно да су борбене акције које се тичу заузимања Лавре интензивиране пред сусрет Владимира Зеленског и патријарха Вартоломеја?“, упитао је он.

Подсетимо, цариградски патријарх Вартоломеј 2019. године уручио је Томос о аутокефалности Православној цркви Украјине (ПЦУ), што је допринело раздору у православном свету и после чега је почео јачи прогон канонске Украјинске православне цркве. Од почетка украјинског сукоба, он се ни једном није обратио Москви и предложио некакав мировни план за ситуацију у Украјини, како је то недавно открио шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.

Напади на православне вернике и монахе канонске Украјинске православне цркве се настављају месецима, а Кијев активно ради на томе да исели монаштво из ове светиње.

Извор:
РТ