Анатема на Зеленски: Како је бугарски православни свештеник „поздравио“ председника Украјине

zelenski

Анатема (проклетство, казна), по предању православне цркве, значи да се онај који је примио анатему издваја из заједнице верника и предаје на милост или суд божији

Украјински председник Владимир Зеленски није јуче добио оружје од Бугарске, али јесте неочекивани поклон – анатему.

Наиме, док је колона возила у којој је био Зеленски и његова пратња пролазила Софијом, бугарски православни свештеник их је анатемисао, а неколико полицајаца је покушавало да га задржи.

„‘Зеленското човече наркоманче’ туче духовну децу Украјине и Русије. Анатема на Зеленског и све фашисте, и на наше званичнике који су продали отаџбину – анатема! Видели сте како ме је одвлачила полиција док су пролазили. Фашиста који туче духовнике у Украјини и одвози чудотворне иконе из Кијевско-печерске лавре и шаље их Западу уз помоћ сатаниста. Анатема на све који туку духовнике и износе чудотворне иконе из манастира“, каже свештеник са снимка.

Анатема (проклетство, казна), по учењу Православне цркве, значи да се „онај који је примио анатему издваја из заједнице верника и предаје на милост или суд божији: од тог тренутка Црква више није одговорна за ту особу, већ анатемисана персона има сама да одговара пред Богом“. 

Бугарска је одбила да пошаље оружје Украјини, рекао је Зеленски на конференцији за новинаре у Софији након састанка са бугарским председником Руменом Радевим, додавши да је разлог то што Бугарска не жели да смањи резерве оружја у својој војсци.

„А ја сам му најискреније рекао да, ако ми паднемо и Руси наставе даље, неће им бити довољно све оружје које имају“, казао је украјински председник.

Извор:
РТ