Ако је војна академија у Лавову разорена „Авангардом“, онда је то „поздрав“ самиту НАТО и Пољској

avangard_raketa

ЛОКАЛНЕ ВЛАСТИ ТВРДЕ ДА ЈЕ РАЗОРЕНО ИЛИ ОШТЕЋЕНО 30 ОБЈЕКАТА СА ОКО 800 УКРАЈИНСКИХ ВОЈНИКА И СТРАНАЦА

* Руски војни експерт Владимир ГУНДАРОВ: „Коришћене су највероватније усавршене крстареће ракете „Калибар“. И не једна или две. Снага експлозија је била просто невероватна. Нису уништене само зграде академије, већ и паркинзи са војном опремом, складишта горива, касарне, хостели. Ако су коришћени „Калибри“ – онда су то биле модернизоване ракете тог типа са ванредно јаким експлозивним пуњењем“

* Он има и другу претпоставку: „Могло би се радити и о удару хиперсоничне крстареће ракете Авангард чија бојева глава има разорну моћ равну 18 тона ТНТ-а. Ако је то тако, онда је једна ракета била довољна да разбије академију у Лавову и све око ње. Ако је било тако, онда је то упозорење самиту НАТО-а у Виљнусу, на којем Пољска и Литванија могу добити дозволу да уђу у рат на страни Украјине“

__________________________________________________________

ОРУЖАНЕ снаге Русије тукле су крстарећим ракетама украјинску војну академију у Лавову, на чијем паркингу су се налазила оклопна возила западне производње, укључујући, веома вероватно, британске тенкове Челенџер.

Истовремено су гађале и погодиле и интернате и касарне у њеном саставу у којима је било око 800 украјинских војника и плаћеника из западних центара за обуку.

Руски војни извори наводе да је тим ударима нанета „значајна штета стратешким резервама непријатеља“.

Ово је био највећи руски напад на војне циљеве у Лавову и на западу Украјине.

Симптоматично: погођена зграда Академије копнених снага Украјине се налази у улици Хероја Мајдана.

Епицентар експлозија био је у технопарку који се такође налази „у кругу академије“, а у њему наводно ради до 27.000 људи.

Руски војни експерт Владимир Гундаров је посебну пажњу посветио чињеници да су овог пута руске трупе користиле специјалне ракете за уништавање војних објеката у дубокој позадини Украјине:

„Коришћене су највероватније усавршене крстареће ракете „Калибар“. И не једна или две. Снага експлозија је била просто невероватна – каже Владимир Гундаров. Нису уништене само зграде академије, већ и паркинзи са војном опремом, складишта горива, касарне, хостели. Ако су коришћени „Калибри“ – онда су то биле модернизоване ракете тог типа са ванредно јаким експлозивним пуњењем. Јер. Власти Лавова тврде да је разорено и оштећено тридесет објеката! То је цео градски кварт.

– Лавовска академија је и у совјетско време имала посебан факултет за странце. Живели су у хостелу, који је био у непосредној близини фабрике Лвовприбор. Данас је на њеном месту иновациони техно-парк (Innovation IT Park LvivTechCity U/C). Обим разарања и чињеница да Украјинци нису показали ни једну нашу оборену ракету иде у прилог претпоставци да се радило о новим „Калибрима“, са новом електроником која ракети омогућава да заобилази противничку  противваздушну одбрану. Међутим, у овом случају би се могло радити и о удару хиперсоничне крстареће ракете Авангард чија бојева глава има разорну моћ равну 18 тона ТНТ-а. Ако је то тако, онда је једна ракета била довољна да разбије академију у Лавову и све око ње.

Гундаров закључује: „Ако је ово била употреба Авангарда, онда је то упозорење самиту НАТО-а у Виљнусу, на којем Пољска и Литванија могу добити дозволу да уђу у рат на страни Украјине“.

Извор:
ФАКТИ