Зеленски пред самит НАТО-а: Пошаљите нам јасан сигнал да ћемо постати чланица

zelenski

Треба нам неки јасан сигнал да ће Украјина бити у том савезу. Не да су врата отворена – то није довољно, изјавио је Зеленски

Украјински председник Владимир Зеленски је позвао лидере земаља чланица НАТО-а да „преузму конкретне кораке“ ка украјинском чланству на самиту те организације који ће наредне недеље бити одржан у Вилњусу.

Он је то рекао током посете Прагу и састанка са чешким председником Петром Павелом који је подржао чланство Украјине у НАТО-у.

Зеленски је казао да његовој држави треба „много више од уопштене изјаве старе више од десет година да су врата НАТО-а отворена“, преноси Ројтерс.

Украјина тражи „јасне индикације“ од НАТО-а током самита 11. у 12. јула, да ће моћи да постане пуноправна чланица након окончања сукоба.

Кијев жели да приступи тој организацији што пре, али су државе чланице подељене када је у питању темпо украјинског приступања, наводи британска агенција.

„Ми говоримо о јасном сигналу, о конкретним стварима које воде ка позивници“, рекао је Зеленски и додао: „Потребна нам је та мотивација, та искреност у нашим односима“.

Он је додао да формулација која је употребљена на НАТО самиту у Букурешту 2008. – да ће врата „остати отворена“ и да ће Украјина једног дана постати чланица – није довољна.

„Треба нам неки јасан сигнал да ће Украјина бити у том савезу. Не да су врата отворена – то није довољно„, изјавио је Зеленски током конференције за новинаре са чешким председником.

Чешка је једна од земаља које најгласније подржавају Украјину од почетка Специјалне војне операције у фебруару прошле године.

„Мора бити потпуно јасно да је у интересу Чешке да Украјина започне преговоре о чланству у НАТО-у чим се рат оконча, зато што је то у интересу наше безбедности, регионалне сигурности и економског просперитета“, рекао је Петр Павел.

Павел, који је био начелник чешког генералштаба и саветник генералног секретара НАТО-а од 2015. до 2018. године, рекао је у интервјуу за Ројтерс у мају да Украјини треба подршка за чланство у ЕУ и НАТО, али да ће то бити дугачак процес.

Пре доласка у Чешку, Зеленски је био у посети Бугарској, где је рекао да је такође добио подршку за чланство у НАТО-у, али не и подршку у наоружањузбог чега није крио незадовољство.

Извор:
РТ