У два злочина убијено 22 цивила Срба

spomenikk

Пише: Зоран Влашковић

Сећање на два велика злочина над Србима  албанских екстремиста  јуна 1999 код Призрена и  Ђаковице

Албански терористи су 27. јуна 1999. године у селу Дојнице  код Призрена  киднаповали а онда убили    16 Срба и једног Бошњака. – Петочлана породица Шутаковић  је киднапована 12. јуна 1999. у Ђаковици а  посмртни остаци породице пронађени 11. јула 1999. године

На списку великих злочина албанских екстремиста над Србима од 1999. године су и злочини које су починили јуна 1999 године у селу Дојинце код Призрена и Ђаковици на једном комплетном српском породицом. Годишњице тих злочина су се навршиле крајем  протеклог јуна.

Злочин у селу Дојнице или масовна отмица па убиства Срба  се догодила 27. јуна 1999. године, када су припадници Ослободилачка војска Косова киднаповали  а онда  убили 16 српских и једног бошњачког цивила.

Срушена црква у селу Дојинце

Срушена црква у селу Дојинце

Према подацима Фонда за хуманитарно право, албански терористи су 27. јуна 1999. године извршили напад на српско село Дојнице и киднаповали 17 цивила – 16 Срба и једног Бошњака. Реч је о старијим људима који су остали у својим домовима и након доласка КФОР-а. Међу жртвама је било 9 жена и 8 мушкараца. Жртве до данас нису пронађене, а према речима бројних сведока њихова тела се налазе у масовној гробници близу Призрена. Постоје индиције да су киднаповани Срби били жртве трговине органима.

То је један од великих злочина Албанаца који је  забележен и упамћен јер се догодило док је на КиМ било 50.000 војника из састава Кфора, у Призрену немачког Кфора, и припадника осталих полицијских и цивилних мисија. 27. јуна 1999. године.

Преживели су само они који су успели да се сакрију и њихово сведочанство није желео да чује нико.

Срећко Ђекић, Н.Б. и С.М. успели су да побегну сакривши се у оближњи канал где су их пронашли припадници КФОР-а и склонили у Богословију, док се осталим отетим становницима села Дојнице од тада губи сваки траг.

Неколико дана касније, један од Срба који је успео да побегне од злочинаца, Ђекић Срећко, је из Богословије отишао да се састане са познаником из села Скоробиште, општина Призрен, и више се није врати.

Убиство породице Шутаковић у Ђаковици  које су починили албански екстремисти 12.  јуна 1999. године је монструозан злочин над невиним српским цивилним становништвом. Припадници ОВК су на бестијалан начин ликвидирали  петоро чланова породице Шутаковић  Недељко (63), супруга Даринка (58), и њихове синове Александар (17), Ђорђе (15) и Радоман (10) година.

sahrana_sutakovic

Недељко и Даринка, као и њихова три малолетна сина које су 12. јуна 1999. киднаповали па убили албански терористи у њиховој родној Ђаковици коју нису стигли да напусте. Водили су се као нестали a посмртни остаци породице пронађени   11. јула 1999. године.

Посмртни остаци брачног пара Шутаковић и тројице њихових синова били су у масовној гробници „Бункер“ у Ђаковици. Масовну гробницу у којој су пронађени посмртни остаци породице Шутаковић пронашли су 11. јула 1999. године италијански војници и том приликом су, како је невдено у документу, „сачинили документацију о проналаску посмртних остатак три лица“.

Италијани су констатовали да се локација „Бункер“, на којој су пронађени посмртни остаци, налази испред Фабрике „Металика“ у Ђаковици и уз записник су „направили фото документацију“ до које је Комисија дошла захваљујући „сарадњи са анонимним припадником италијанског КФОР-а“.

Шведски форензички тим, кога је ангажовао Хашки трибунал, посетио је 17. јула 1999. године локацију и описао три тела тела на улазу у бункер и једно унутар, заједно са остацима убијених паса.

Петочлана породица Шутаковић  сахрањени  је  10. септембра  2019 у Андријевици у Црној Гори.

И данас отети без  споменика

Из Дојинца су тог 27. јуна 1999. године киднаповани: Трифун Стојковић, Богдан Стојковић, Наталија Стојковић, Живка Стојковић, Тома Радивојевић, Момирка Радивојевић, Јефта Спасић, Босиљка Спасић, Чеда Антић, Марија Антић, Милица Стевановић, Славица Стевановић, Власта Стевановић, Босиљка Николић, Срећко Ђекић, Драга Ђекић, Малић Шасивари. Мирко Талић и Јованка Талић убијени су 5. јула 1999. године  у селу Дојнице изнад Призрена, затворени у једну кућу и запаљени.

За Србима из Дојинца се још трага

За Србима из Дојинца се још трага