Отмица рудара копа Белаћевац: Четврт века од првог масовног киднаповања Срба на КиМ

kidnapovani-rudari

На данашњи дан пре 25 година из рудника Белаћевац на Косову и Метохији киднаповано је десет рудара. То је, како истичу из Удружења киднапованих и убијених Срба на Косову и Метохији, била прва организована отмица српских цивила од стране злочиначке ОВК и то годину дана пре ратних дејстава.

Припадници ове организације, коју су тада и САД прогласиле терористичком, препречили су камионом рударима улаз у угљенокоп и одвели их у правцу планине Ћићевице.

„Албанске рударе нису дирали, а киднаповане Србе држали су у логорима Ликовац и Лапушник који су били под командом Фатмира Љимаја“, истичу из Удружења киднапованих и убијених Срба на Косову и Метохији.

Иначе, тог дана на путу до својих радних места киднаповани су Жарко Спасић, браћа Петар и Зоран Ађанчић, као и њихов отац Душан, Филип Гојковић, Мирослав Трифуновић, Србољуб Савић, Мирко Буха, Божидар Лемпић, као и Драган Вукмировић.

Нико од киднапованих није пронађен нити је за њихову отмицу ико за протеклих пола века одговарао. Иначе, данас ће представници Удружења киднапованих Срба на КиМ у Грачаници обележити овај трагичан датум за породице српских рудара на Косову и Метохији.

На Косову и Метохији укупно је убијено 57 и киднаповано 27 српских радника Електропривреде Србије.

Извор:
ИН4С