Патриотска опозиција на Видовдан организује скуп против НАТО пакта и погубне косовске политике власти. Обрадовић: Сви протести „Србија против насиља“ би као тему морали да имају у насиље над Србима на КиМ

opozicija

Двери, Заветници и Покрет за обнову Косова и Метохије организоваће 28. јуна, на Видовдан, у 19х испред цркве Светог Марка, протестни скуп поводом организовања војне вежбе „Платинасти вук“ у којој учествују земље чланице НАТО-а, али и ситуације на Косову и Метохији.

Лидер Двери Бошко Обрадовић изнео је захтеве надлежним државним органима, од којих су неки одржавање посебне седнице Скупштине Србије на тему „горуће“ ситуације на северу Косова и Метохије и европског споразума.

Он је на конференцији за новинаре, испред председништва на Андрићевом венцу, рекао да Србија треба да затражи одржавање ванредне седнице Савета безбедности УН на тему Косова и Метохије.

„Да се од комплетне међународне заједнице затражи осуда албанског терора и насиља над Србима на Косову и Метохији, да се свим дипломатским путевима од свих држава света затражи ангажовање око пуштања на слободу свих ухапшених Срба на северу покрајине, да се инсистира на повратку српског полицијског и безбедносног особља на Косово и Метохију, како то предвиђа обавезујућа Резолуција 1244 Савета безбедности УН“, рекао је Обрадовић.

Један од захтева је и доношење одлуке о обнови српске Цивилне заштите за четири општине на северу Косова и Метохије, а биће затражено и да Српска листа више не може да говори у име Срба са севера покрајине и да се изаберу нови представници и да председник Народне скупштине распише локалне изборе за четири општине на северу Косова и Метохије, додао је Обрадовић.

„Крахирала је политика актуелне власти према Косову и Метохији, они не знају шта више да раде по том питању, ћуте док наш народ страда на северу Косова и Метохије. Ми смо овде да бисмо указали на могућу другачију политику према Косову и Метохији. Сви протести ‘Србија против насиља’ би као тему морали да имају и насиље над Србима на Косову и Метохији“, оценио је Обрадовић.

Он је навео да уколико ускоро не буде одржана посебна седница скупштине, коју је председник парламента Владимир Орлић најавио за крај маја, биће легитимно да се тражи и његова оставка.

Током конференције за новинаре, центар Београда надлетао је војни хеликоптер поводом посете кубанског председника Србији, што је Обрадовић коментарисао да подсећа на тренутну атмосферу на северу Косова и Метохије.

Државотворни блок патриотске опозиције, који су представљали Заветници, Двери и Покрет за одбрану КиМ на челу са Милошем Ковићем, данас је испред Председништва изнео конкретне захтеве за заустављање терора над Србима на северу КиМ и нову политику одбране КиМ у саставу Србије. пиц.тwиттер.цом/еXАЛффИУСП

— Бошко Обрадовић (@БоскоОбрадовиц) Јуне 21, 2023

Председник Покрета за обнову Косова и Метохије Милош Ковић истакао је да је повод најављеног видовданског протеста понижење Србије организовањем војне вежбе заједно са чланицама НАТО-а.

„Деловањем НАТО пакта, њихових албанских штићеника на Косову и Метохији, српски народ на тој територији је доведен у безизлазан положај, терор је свакодневан. Сада људе на северу Косова и Метохије јуре као зечеве“, рекао је Ковић и додао да је само један дан у Звечану „рањено преко 50 Срба“.

Посланик Заветника Никола Драгићевић оценио је да је, у данима када се до краја спроводи акција етничког чишћења севера Косова и Метохије, изостала реакција како опозиције, тако и званичног Београда.

„Ми се и даље ослањамо на реакцију Квинте, на реакцију ЕУ, на реакцију Лајчака и Ескобара. Габријел Ескобар је рекао да формирање Зајденице српских општина има за циљ уклањање ауторитета који Србија има на северу Косова и Метохије. Лајчак је изјавио да све што је до сада рађено под покровитељством запада и ЕУ и Квинте рађено због међународног проглашења и признања самосталности самопроглашене Републике Косово“, рекао је Драгићевић.

Извор:
НСПМ