Крвави јун у Призрену 1999. године: Два дана након уласка КФОР-а, страдали Срби

prizren'99

Подсетимо се како је изгледао тај крвави 13. јун 1999. године у Призрену.

Тог дана у граду је била врло напета ситуација, где је могло доћи до сукоба између Војске Југославије и немачке војске, односно припадника КФОР-а.

Српска војска се повлачила из града према Кумановском споразуму, а немачки контингент КФОР-а је улазио из правца Албаније. Између осталог, дошло је и до инцидента, где су погинули Славко Веселиновић и Жарко Андријевић.

Наиме, услед свеопштег хаоса који је завладао Призреном, која је томе допринела разуларена албанска руља која је каменовала српску војску и српски народ који се нашао на улицама града. Двојица несретника су бежала аутом од руље, али на њихову несрећу налетели су на немачке војнике који су се ту нашли, нису се зауставили, тако да је била отворена на ватра на њихово ауто. Том приликом сасуто је 220 метака из аутоматског оружја на њих.

Славко Веселиновић је на лицу места издахнуо, а Жарко Андријевић се борио за живот, где је након пар сати и он издахнуо.

Остаће упамћено да официр који је наредио паљбу, тадашњи потпоручник Давид Ферк тако постао, са својим војницима, први немачки војник који је опалио метак на туђој територији након Другог светског рата. Да трагедија буде још већа, касније је добио одликовање за ту демократску работу.

 

Догодило се то само два дана од уласка немачког КФОР-а на Косово и Метохију преко граничног прелаза Врбница из правца Кукса у Албанији.
Радник међународне организације „World Vizion“ који је помогао смртно рањеном Андријевићу, казао је да су задње Жаркове речи биле: „Ја сам Србин и морам да умрем“.

Вечна слава страдалима! Да се не заборави!

Извор:
ИН4С