Стејт департмент тражи безусловно ослобађање косовских полицајаца

department of state

Наш фокус је да обема странама ставимо до знања да очекујемо да предузму хитне кораке како би смањиле тензије и примениле план ЕУ, поручио портпарол Стејт департмента Метју Милер

Сједињене Државе вјерују да „Косово“ и Србија морају да предузму хитне кораке да деескалирају тензије, што обухвата и безусловно ослобађање три ухапшена косовска полицајца, саопштено је у из Стејт департмента.

„Верујемо да би обе стране требало без одлагања да примене план Европске уније од три тачке. У оквиру тога, премијер Курти и његова влада морају да осигурају да изабрани градоначелници обављају транзиционе дужности са алтернативних локација и повуку полицијске снаге. Настављамо да осуђујемо неприхватљиво насиље над припадницима Кфора, полицијом и новинарима“, рекао је портпарол Стејт департмента Метју Милер на конференцији за новинаре.

Милер је додао да су Сједињене Државе и даље ангажоване по овом питању, те да су у директном контакту са обе стране и америчким партнерима у региону.

Милер, међутим није желео да говори о могућим акцијама које би САД предузеле, укључујући и санкције.

„Наш фокус је да обема странама ставимо до знања да очекујемо да предузму хитне кораке како би смањиле тензије и примениле план ЕУ“, истакао је Милер.

Извор:
РТ