УЖИВО Ухапшени припадници полиције тзв. Косова, Бркић: Није прекршена Резолуција 1244

kosovo police

Државни секретар МУП Жељко Бркић рекао је да су сва тројица ухапшених била под пуном ратном опремом, наоружани аутоматским пушкама

Државни секретар Министарства унутрашњих послова Жељко Бркић се обратио јавности након данашњих догађаја у централној Србији, када су специјалне јединице српске полиције ухапсиле тројицу припадника тзв. Косовске полиције.

Он је прецизирао да су сва тројица ухапшена дубоко на територији централне Србије, те да су били под пуном ратном опремом.

„Данас у 12:38, у административном појасу ка КиМ, далеко у дубини територије Србије, припадници антитерористичке јединице лоцирали су и ухапсили припаднике тзв. косовске полиције“, рекао је он.

„Сва тројица су била под пуном ратном опремом, са аутоматским пушкама, ГПС уређајима и мапама. Они су службеним возилом типа ‘дачија дастер’ дошли до алтернативног прелаза Тресава-Батњик, оставили возило и пешице дошли до села Гњилица где су и ухапшени“, истакао је Бркић.

Како је нагласио, Република Србија озбиљна држава, и да наши припадници МУП-а нису прелазили, нити били близу административне линије те самим тим нису прекршили Резолуцију 1244 и војнотехнички споразум, нити су предузели ниједан противправни акт према ухапшенима.

Овим поводом се пре Бркића, такође, на ванредној конференцији за медије, обратио и директор Канцеларије за Косово и Метохију, Петар Петковић који је истакао да припадници наше полиције ногом нису крочили на територију КиМ и нису прекршили Резолуцију 1244, као ни војно-технички споразум, јер нису прешли административну линију.

Подсетимо, припадници специјалних јединица српске полиције ухапсили су на територији централне Србије до зуба наоружане специјалце тзв. Косова.

  • 14. јун 2023 • 18:42

    18:42

    Почела примена једностране одлуке о забрани увоза српске робе

    Након што су медији пренели вест о одлуци Владе такозваног Косова да забрани увоз српске робе, око 18 часова почела је примена те једностране одлуке власти у Приштини.

    Данас око 18 часова са административног прелаза Јариње враћен је први шлепер који је превозио српску робу.

    Како јавља репортер „Косово онлајн“, поред примене једностране одлуке Приштине да забрани увоз српских производа на Косово, почела је и ригорозна контрола путничких возила и путника који из правца Србије улазе на Косово.

    „Кљан Косова“ преноси да је на Мердару последњи камион са српском робом административни прелаз прешао у 16 часова, након чега Косовскаполиција није дозвољавала возачима камиона да уђу на територију Косова.

  • 18:37

    Момировић осудио одлуку Приштине да заустави слободан проток роба

    Министар трговине Томислав Момировић изјавио је да најоштрије осуђује одлуку Приштине да заустави слободан проток роба и нагласио да је оваква одлука потпуно супротна свим европским принципима који подразумевају слободан проток људи, роба, услуга и капитала.

    „Влада привремених институција у Приштини већ дужи период чини све како би угрозила успостављање економске стабилности на Западном Балкану. Влада Републике Србије заједно са својим партнерима са Западног Балкана улаже све напоре у покушају да релаксира и омогући слободан проток људи и роба, а све са циљем напретка и економског развоја Републике Србије, али и целог региона. Фактор који све то анулира и који је поново ставио оружје на политички сто на Балкану је Аљбин Курти. Ово полако превазилази све политичке потенцијале који се улажу да се проблеми превазиђу на миран начин, aли и поред тога ми морамо да сачувамо мир јер једино у миру можемо да обезбедимо раст и прогрес целог региона“, истиче Момировић.

  • 18:31

    Вучић се обраћа у 19 часова

    Председник Србије Александар Вучић биће гост дневника РТС вечерас у 19 часова.

    Он ће говорити о најновијим дешавањима на Косову и Метохији, након хапшења припадника косовске полиције на територији Србије, као и забрани увоза српске робе на КиМ.

  • 18:12

    Кфор стигао Баре – Приштина тврди да су ту „киднаповани“ полицијаци (ВИДЕО)

    Прпадници Кфора су стигли до села Баре.

    У овом селу, које се налази дубоко на територији Косова, сумња се да су киднапована тројица граничних полицајаца, преноси „Кљан Косова“.

    На снимку, из места Баре, који је објавио „Кљан Косова“ види се потпуно другачији пут и терен, него на снимку и фотографијама који је објавио МУП, на ком се види да су ухапшена тројица припадника тзв. Косовске полиције.

    Подсетимо, директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић, као и државни секретар МУП Жељко Бркић саопштили су да су тројица полицајаца ухапшена у централној Србији, у селу Гњилице.

    „Сва тројица су била под пуном ратном опремом, са аутоматским пушкама, ГПС уређајима и мапама. Они су службеним возилом типа ‘дачија дастер’ дошли до алтернативног прелаза Тресава-Батњик, оставили возило и пешице дошли до села Гњилица где су и ухапшени“, истакао је Бркић.

    Из Приштине, стижу сасвим друге вести, наиме, тамо се тврди да су тројица припадника граничне полиције Косова киднаповани у селу Баре на територији КиМ.

  • 18:02

    Милун Луне Миленковић доведен у суд под строгим мерама безбедности (ВИДЕО)

    Под строгим мерама безбедности, пред суд је изведен Милун Луне Миленковић, преноси „Кљан Косова“.

    На снимку које је доставио том медију „Индексонлајн“ Миленковић се види како улази у Одељење за тешке злочине Основног суда у Приштини.

    Миленковић је био у пратњи полиције и додатне патроле.

    Подсетимо, он је ухапшен јуче у Косовској Митровици, у фризерском салону који је био опкољен са осам оклопних возила.

    Приштински министар полиције тврдио је да је ухапшени „организатор напада на Кфор“ испред општине Звечан приликом недавних нереда.

  • 17:57

    Косовска полиција тврди да су киднаповани службеници граничне патроле

    Косовска полиција данас је саопштила да су тројица њених припадника „киднапована“ од стране српске специјалне полицијске јединице, као и да није реч о специјалцима, већ о службеницима граничне патроле.

    Према речима портпарола полиције тзв. Косова Бакија Кељанија, они нису ухапшени на територији централне Србије, већ на територији КиМ.

    „Полиција истиче да је гранична патрола била на службеној дужности, на месту дубоко на територији Косова. Обављала је своју службену дужност спречавања проласка криминалних група и заустављања шверца“, рекао је Кељани, преноси Коха.

  • 17:55

    Османи: Киднаповање косовских полицајца је агресија Србије

    Председница тзв. Косова Вјоса Османи рекла је данас да је „киднаповање“ тројице полицајаца на територији „Косова“ „агресија Србије“ и затражила да полицајци „одмах буду пуштени без икаквих услова“.

    „Овај чин још једном доказује да Србију не занимају мир и стабилност у региону, већ дестабилизација Косова и целог региона“, написала је она на свом налогу на Фејсбуку.

    Додала је да данашњи чин доказује да Србија наставља да делује као у прошлости када су њене „хегемонистичке тенденције изазвале страшне злочине и многе жртве“.

  • 17:40

    Приштина забранила улазак робе из Србије на КиМ

    Влада такозваног Косова одлучила је да роби из Србије неће бити дозвољен улазак на Косово, јавља приштинска „Коха“.

    Сличнe информацијe преноси и „Кљан Косова“, наводећи да је косовска влада забранила улазак српских производа на територију Косова и да је одлука донета и у Царини Косова.

  • 17:37

    Курти: Србија хитно да ослободи тројицу полицајаца „Косова“

    Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти захтева од Србије да ослободи тројицу припадника Косовске полиције, тврдећи на Фејсбуку да се ради о освети Србије поводом јучерашњег хапшења Милуна Миленковића.

    Курти је на свом Фејсбук налогу навео да су припадници Косовске полиције „киднаповани“.

     

Извор:
РТ