Несвакидашњи удар европских „елита“ на Орбана: Траже да опозиција представља Мађарску

orban

Необавезујућа резолуција Европског парламента у којој се наводи да Мађарска не би требало да председава Саветом Европске уније још је једна пакост и апсолутни аутогол политичког Брисела, сматра политиколог Стеван Гајић.

Пет од седам посланичких група Европског парламента подржава предлог резолуције у којој се наводи да Мађарска не би требало да преузме председавање Саветом ЕУ у другој половини следеће године, јер се тиме систематски крше принципи и вредности ЕУ.

„Резолуција о владавини права биће усвојена великом већином“, рекла је у среду пре почетка дебате ауторка нацрта резолуције, француска посланица из групе „Зелених“ Гвендолин Делбос-Корфилд.

Антимађарска резолуција Европског парламента

Холандска либералка Софи Инт Велд истакла је у дебати да је председавање Саветом ЕУ прилика да председавајућа земља стави своје политичке приоритете на прво место, те да стога сцену не треба препустити мађарском премијеру Виктору Орбану, који води антиевропску политику.

„Ту позорницу не треба препустити Виктору Орбану, већ онима у Мађарској које је он ућуткао“, рекла је она.

У нацрту правно необавезујуће резолуције, коју су посланици усвојили у четвртак, поставља се питање „да ли Мађарска може кредибилно председавати Саветом ЕУ с обзиром на то да не поштује законе и вредности ЕУ и принципи искрене сарадње“.

Европски парламент не може да утиче на ред председавања Саветом ЕУ јер је то искључива надлежност држава чланица. Све државе чланице председавају Саветом шест месеци по унапред утврђеном редоследу. Последњи пут је то урађено 2016. кад је одређен ред председништва до 2030. године.

Пакост бриселске бирократије

Резолуција је још једна пакост бриселске бирократије, односно „колективног ЕУ-НАТО“ према Мађарској и неће ни мало наштетити Орбановој власти, само ће код његових бирача потврдити исправност његове политике, каже за Спутњик политиколог др Стеван Гајић.

Резолуција се доноси због Украјине зато што Орбан није са политичким Бриселом у истом броду, али и због вредносних питања, додаје Гајић.

Извор:
ИСКРА