„Прећуткивање нашег протеста и злонамерне интерпретације показују да се овде не трпи било какво залагање за заустављање прогона на КиМ“

Milos-Kovic-1

Милош Ковић, члан Председништва Покрета за одбрану Косова и Метохије, реаговао је на текст објављен на порталу Данаса.

Његову реакцију преносимо у целости:

„На интернет страни листа Данас 30.5.2023 објављен је текст ‘Да ли Вучић инструише десницу на изазивање грађанских сукоба током протеста Србија против насиља?‘, који је потписала „С. Ч“, у коме је изнесен низ измишљотина о протестима Српске омладине за Космет и Покрета за одбрану Косова и Метохије, при чему се у посебно злонамерном контексту наводи моје име.

Узрок тродневног протеста било је рањавање преко 50 Срба у Звечану од стране КФОР-а, односно чињеница да се у Београду тим поводом нико није огласио. Блокирали смо ауто-пут на сат и по, демонстрирали испред амбасаде Немачке и зграде Председништва, потом блокирали Славију да бисмо изразили пуну солидарност са Србима на Косову и Метохији и незадовољство због тога што Александар Вучић и влада Србије не испуњавају уставне обавезе и не штите тамошњи српски народ. Затражили смо да они поднесу оставке уколико нису у стању да врше своју дужност. Захтевали смо, такође, одбијање немачко-француског ултиматума, прекид преговора под окриљем ЕУ и њихов повратак у законске оквире Савета Безбедности Уједињених нација.

Довођење у било какву везу ових протеста са политичким странкама, са протестима грађана који се одржавају петком или са тобожњим намерама Александра Вучића да те протесте обесмисли, смешно је и злонамерно.

Прећуткивање нашег протеста од стране режимских медија и злонамерне интерпретације са друге, тобоже опозиционе стране, показују да се овде не трпи било какво залагање за заустављање прогона на КиМ, нити било какав покрет који није под контролом овог или оног центра моћи.

Уз то, Српска омладина за Космет и Покрет за одбрану Косова и Метохије не организују протест који је заказан код споменика Цара Николаја за петак, у исто време када би требало да се одрже већ заказани протести грађана.

У међувремену се јавила и једна од организаторки тог протеста, госпођа Нада Гладовић, која није чланица наших удружења.

Све то није било довољно С. Ч, нити Данасу, да објаве извињење.

Зато молим Данас да објави ову реакцију.

Извор:
ИСКРА