Насиље над просветом

sindikat prosvetara

Насилнички потез Владе над просветом у Србији

  • Саопштење Гранског синдиката просветних радника Србије „Независност“

Исхитрена, непромишљена и штетна одлука Владе РС о прекиду (наставног дела?) школске 2022/23. године 6. јуна за све основне и средње школе у Србији, представља незапамћену демонстрацију силе над ученицима, наставницима и родитељима. Посебно је увредљив начин на који највиши орган извршне власти преко медија, путем саопштења, не консултујући се са наставницима, показује меру искрености у односу према ,,апсолутном приоритету Владе”.

Како је то ,,наш образовни систем створен са циљем да свим ученицима пружи адекватну подршку, охрабрује их на путу учења и омогући им да расту у здраве, свесне и одговорне појединце”, ако се до тог циља стиже насилним прекидом школске године? По чијем мишљењу таква одлука представља ,,најбоље за нашу децу”?

Да ли је заиста реч о завршетку школске године, што подразумева и укидање разредних, поправних, матурских испита, или је аутор саопштења показао некомпетентност и незнање, мислећи на њен наставни део? Како ће изгледати индивидуална настава (за сваког ученика који не буде задовољан својим успехом) без присуства других ученика – сведока и без транспарентности у раду?

Зашто Влада укида школу уместо да забрани и санкционише све облике понашања који у јавном простору пропагирају насиље, неморал, говор мржње и нетрпељивости? Да ли се овако штити углед, част и достојанство просветних радника и њихов материјални положај?

Извор:
ИЗМЕЂУ СНА И ЈАВЕ