Руски експерт: Српска војска неће ући на КиМ, то је конфликт са НАТО-ом

guskova

Сви уступци које је Србија начинила били су на штету српским националним интересима, каже научни сарадник РАН-а

Српска војска неће прећи административну границу Косова и Метохије, јер председник Србије Александар Вучић не жели да се конфронтира са НАТО-ом и војском тзв. Косова, оценила је за „Расија сиводња“ Јелена Гускова, члан Руске академије наука (РАН) и главни сарадник сектора РАН-а за питања савремене историје земаља Централне и Југоисточне Европе.

„Ова војска не може да пређе границу, без обзира на то какву команду добије. Зато што, уколико српска војска пређе границу, она ће се сукобити са контингентом НАТО-а и Албанцима. Александар Вучић неће започети војни конфликт са војском Косова или са натовцима„.

Ипак, из Руске академије наука поручују да је могуће да ће се у јужну аутономну покрајину упутити српски добровољци „како би подржали своју браћу“.

Гускова је истакла да сматра да би за смиривање ситуације и повратак дијалогу било потребно да представници албанске власти напусте север КиМ, док би Срби требало да престану са протестима.

„Сва нада усмерена је на преговоре. За ово је потребно да представници албанских власти напусте север Косова, а Срби да се врате кућама. Ово је једина опција која се тренутно разматра“, поручују из РАН-а, и напомињу да су сви уступци које је Србија раније учинила „били на штету српским националним интересима“. 

Ситуација на КиМ недавно је додатно ескалирала након што је било најављено да ће нелегално изабрани албански градоначелници ући у зграде четири општине на северу покрајине. У Звечану је дошло до сукоба КФОР-а и Срба који су мирно протествовали испред зграде општине. Више од 50 Срба је повређено и неколико десетина припадника КФОР-а.

Председник Србије Александар Вучић затражио је од Кине да утиче на међународну заједницу и потпомогне смиривању ситуације. О истој теми Вучић је причао и са амбасадором РФ у Београду Александром Боцан-Харченком. Ситуацију је коментарисала и Москва, још једном нагласивши безусловну подршку српској страни и упозоривши да се назире још једна експлозија у центру Европе.

Ипак, осуда је стигла и преко океана. Амерички амбасадор на КиМ Џефри Ховенијер јуче је објавио да Влада тзв. Косова није координирала са Сједињеним Државама насилне акције на северу покрајине, због чега је обуставила учешће тзв. Косова у војној вежби „Бранилац Европе“. Приштину је осудио и председник Француске Емануел Макрон, а назире се да би ЕУ могла да суспендује слободан визни режим за тзв. Косово.

На све ово, премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти поручио је да то „није фер“.

У међувремену, додатни контингент НАТО-а од 700 војника већ је кренуо на Косово и Метохију, а протести испред општине у Звечану се настављају.

Извор:
ИСКРА