УЖИВО Развучена 250 метара дуга тробојка у Звечану; Нова бодљикава жица испред окупљених Срба

zastava kosovo

Мирни протести Срба почели су и данас у Звечану, Зубином Потоку и Лепосавићу, а према речима репортера РТ Балкан ситуација је мирна, али изузетно напета

После мирне ноћи на Косову и Метохији, јутрос је већ формирана колона возила Срба који су кренули на нови мирни протест због насилног упада албанских градоначелника општина на северу Косова у зграде општина, уз помоћ тзв. косовске полиције.

У овом тренутку пољски контигент Кфора развлачи још један обруч бодљикаве жице испред зграде општине Звечан.

Тиме је препречен пролаз до зграде општине, и само десетак метара даље стоји контигент Кфора наоружани дугим цевима који будно мотре.

Према речима нашег репортера, иза кордона су четири возила косовских специјалаца, од којих два за разбијање демонстрација и још два борбена оклопна возила.

Куртијеви специјалци се тренутно не виде на улицама, јер се налазе у згради општине.

На улици је окупљен велики број грађана из Звечана и Северне Митровице који мирно стоје и зачуђено посматрају развој догађаја, међу њима су и представници Српске листе Горан Ракић и Игор Симић.

Мирни протести Срба одржани су и претходних дана у Зубином Потоку и Лепосавићу.

Према извештају репортера РТ Балкан, многи су кренули пешке из правца Северне Митровице, пут ка Звечану је готово блокиран.

Све најновије вести са севера КиМ пратите из минута у минут уз РТ Балкан.

  • 31. мај 2023 • 09:20

    09:20

    Српска тробојка дуга 250 метара у Звечану
  • 09:03

    Лајчак: Ескалација на КиМ је апсолутно непотребна и нелогична

    На питање да ли ће распоређивање додатних НАТО снага у региону помоћи у деескалацији сукоба, Лајчак је рекао да ситуација може да се реши само политички, односно кроз постојећи дијалог.

    Опширније прочитајте у засебној вести.

  • 08:50

    Посланичка група немачке станке АфД: Косову није место у Савету Европе

    Најновија ескалација насиља показала је да тзв. Косову није место у Савету Европе и ЕУ, саопштио је портпарол за спољнополитичка питања Алтернативе за Немачку (АфД) у Бундестагу Петр Бистрон, који је и посланик Парламентарне скупштине Савета Европе.

    „Недавна ескалација насиља на Косову показује: Косову није место у Савету Европе! Регион остаје буре барута, а када бисмо га примили у Савет Европе и ЕУ, проблеме региона бисмо пренели у наше институције и тиме их дестабилизовали. Посланичка група АфД позива савезну владу да одмах прекине активности на пријему Косова у Савет Европе“, саопштила је посланичка група АфД у немачком Бундестагу.

    Немачко министарство спољних послова раније је осудило нападе на северу КиМ у којима су повређени војници Кфора и цивили и позвало на хитну деескалацију.

  • 08:45

    Појачана бодљикава жица испред општине Звечан
  • 08:45

    Испред Кфора и бодљикаве жице српска застава дуга 250 метара

    У овом тренутку Срби из Митровице и Звечана развукли су испред кордона Кфора и бодљикаве жице заставу Србије дугу 250 метара, јавља извештач РТ Балкан.

    Срђан Милосављевић, бивши председник СО Звечан, рекао је да је то једина застава Срба са КиМ. Он је поновио захтеве окупљених, а они су повлачење специјалаца из зграде општине, пуштање ухапшених Срба на слободу, као и гаранције да албански градоначелници неће више долазити у зграде општина на северу.

    Наставља се миран протест, на улици је више хиљада људи.

  • 08:32

    Приштински професор Ховенијеревој изјави: На страним дипломатама је да саветују, не да захтевају

    Професор уставног права Мазлум Бараљиу, поводом изјаве америчког амбасадора у Приштини Џефрија Ховенијера да за „косовску владу“ има два захтева, истакао је да стране дипломате могу да дају савете, али не и да постављају захтеве, додајући да не очекује да се Кфор након његове изјаве повуче са севера.

    „Они могу да посаветују, али не и да се мешају у унутрашње послове. Свака влада има обавезу да уради оно што је потребно. Добро би било да се постигне политички договор. Дипломатија не може ништа да захтева у једној сувереној земљи. Они се понашају тако, не само према Косову, већ према свим балканским земљама, а требало би водити рачуна о владама које су добиле више од 50 одсто поверења грађана“, рекао је Бараљиу за „Косово онлајн“.

    Он сматра и да представник једне земље не може да говори о протекторату на северу тзв. Косова.

    „То не приличи никоме. Нити ко има право, без обзира из које земље долазио, да се изражава на тај начин. Постоји Устав који је прихваћен. Вокабулар појединих представника међународне заједнице понајмање доприноси смиривању тензија. Понашање иностраних представника и косовске владе мора бити разумно, мора се радити на проналажењу решења са међународном заједницом, да би се кренуло даље са спровођењем договорених споразума“, додао је Бараљиу.

    Како је истакао, међународна заједница треба да испита понашање према балканским земљама.

  • 08:09

    Срби иза бодљикаве жице мирно посматрају развој догађаја
  • 08:05

    Блинкен: Одлука приштинске владе да присили приступ општинама ескалира тензије

    Државни секретар САД Ентони Блинкен поручио је да је неопходно да се „Косово“ и Србија поново посвете укључивању у дијалог који води ЕУ, ради нормализације односа.

    Како се наводи у саопштењу Стејт департмента, Блинкен је позвао обе стране да предузму хитне мере за деескалацију тензија.

    „Сједињене Државе осуђују неприхватљиво насиље над трупама Кфора предвођеним НАТО, органима за спровођење закона и новинарима“, навео је Блинкен.

    Додао је да је одлука приштинске владе да присили приступ општинским зградама оштра и да непотребно ескалирала тензије.

    „Премијер Курти и његова влада треба да обезбеде да изабрани градоначелници обављају своје прелазне дужности са алтернативних локација изван општинских зграда и да повуку полицијске снаге. Истовремено, председник Вучић и Влада Србије морају да смање безбедносни статус Војске Србије и да апелују на косовске Србе да зауставе провокације Кфора и уздрже се од даљег насиља“, поручио је Блинкен.

  • 07:47

    Зећири: Послушао сам препоруке САД, у уторак сам обављао дужност у селу Чабра

    Председник општине Зубин Поток Измир Зећири изјавио је да је у уторак обављао дужност у општинској канцеларији у селу Чабра.

    Зећири је за РТВ Дукађини рекао да је послушао препоруке амбасадора САД у Приштини Џефрија Ховенијера, додајући да жели да буде у складу са владом у Приштини.

    Зећири тврди да грађани, који протестују у општинама на северу због уласка албанских градоначелника у општинске зграде, нису у праву и да сви објекти припадају грађанима и тзв. држави Косово.

  • 07:42

    Кфор препречио улицу испод општине

    Улица испод зграде општине препречена је металном оградом иза које се налази велики број војника Кфора, а види се и једно њихово оклопно возило.

Извор:
РТ