Амбасадор Централноафричке Републике у Русији: Потребна нам је руска војна база, у којој би било размештено од 5 до 10 хиљада војника

zastava-Centralnoafricke-Republike

Амбасадор Централноафричке Републике у Русији Леон Додон изјавио је да његова земља жели да распореди руску војну базу на својој територији.

„Потребна нам је сада руска војна база, у којој би било размештено од 5 до 10 хиљада војника. Ако би било потребно, та иста војска би могла да буде ангажована и у другим земљама“, казао је амбасадор.

Џентралноафричка Република је већ тражила од Москве војну базу, раније када је председник парламента Републике Симплис Саранџи долазио у Русију, додао је Додон у интервјуу за „Известија“.

Према његовим речима, претње безбедности у Централноафричкој Републици остају, а међу избеглицама из Судана има наоружаних људи, нагласио је.

Пожељно је да се војна сарадња са Москвом настави, иако то изазива незадовољство у неким земљама, закључио је.

„Пре само неколико недеља, када нам је Русија испоручила шест војних авиона, Французи су почели да негодују, вичу и урлају. Али то није наша ствар, ми смо заинтересовани за сарадњу са Русијом“, објаснио је.

Руска застава подигнута је 9. маја у бившој француској војној бази у Централноафричкој Републици, што је, према речима Додона, био знак да су коначно „протерали Французе“.

„Сада ће Русија бити заједно са Централноафричком Републиком“, нагласио је.

Извор:
НСПМ