Бошко: Тражимо реконструкцију догађаја у Рибникару, где су камере?

Dveri

Србија се нашла у ванредном стању након непојмљивих масовних злочина који су се недавно десили. Није време за препуцавања власти и опозиције нити за било какве аплаузе било коме у Народној скупштини.

Невероватно је и увредљиво да народни посланици власти аплаудирају председнику Владе који подноси извештај о безбедносној ситуацији након убиства 18 младих људи и повреда још 20 њих. Изјављујемо саучешће не само њиховим породицама којима је најтеже већ и комплетној ожалошћеној и шокираној српској јавности. Ово време 40 дана од њихове смрти је време огромног бола и туге читаве нације, време за национални мир и слогу, а никако за нове мржње, поделе и сукобе. Али, ово је време и за одговорност и велике промене.

Доживели смо својеврсни слом државе и система вредности у нашем друштву. То се не може негирати и зато толико иритира запањујућа неспремност извршне власти да преузме одговорност. После 10 година апсолутне власти морате показати и апсолутну одговорност, било субјективну или објективну за све што сте радили или нисте урадили. Зато предлажемо један миран и демократски начин за излазак из ове тешке кризе у неколико корака: оставка комплетне Владе Србије, округли сто власти и опозиције на коме ће се договорити термини свих избора у наредних годину дана, формирање прелазне, техничке Владе која ће водити државу до избора, чији ће главни задатак бити да ослободи медије и обезбеди поштене изборе, као и да покрене хитне реформе у области просвете и медија у циљу превенције насиља у нашем друштву.

Посланичка група Српски покрет Двери – Патриотски блок је предала три препоруке Влади Србије у овом правцу, једну још у децембру и две пре неколико дана, а затражили смо и хитне седнице надлежних скупштинских одбора за здравље и породицу, културу и информисање и права детета. Иако су то једине конкретне мере које су до сада предложене из редова власти или опозиције и налазе се у скупштинској процедури, оне се нису нашле на дневном реду данашње седнице а надлежни скупштински одбори још увек нису заказани. То нам говори да изузев козметичких промена и апсолутне политичке неодговорности, актуелна власт није свесна шта нам се догодило, колико смо близу распада друштва и да овде треба да се десе огромне промене.

За почетак, позивамо председника Републике да откаже најављени контрамитинг 26. маја који само може да изазове додатне тензије у нашем друштву и све грађане Београда и Србије позивамо на Спасовданску литију у четвртак, 25. маја у 19 часова од Вазнесењске цркве до Храма Светог Саве у Београду, на чијем челу ће бити мошти Светог Владике Николаја (Велимировића), највећег Србина после Светог Саве. Очито је било неопходно да се над моштима нашег великог светитеља поново мире завађена браћа и то је оно што нам је данас насушно потребно, а не контрамитинзи и међусобни позиви на насиље и мржњу.

Такође, подржавамо захтев родитеља из ОШ „Владислав Рибникар” који траже реконструкцију свега онога што се десило тог трагичног 3. маја. Где је био школски полицајац? Где је било приватно обезбеђење? Где су били директор и секретар школе? Да ли је могуће да за пола сата тог крвавог пира нико није позвао полицију? Да ли је могуће да је полицију позвао убица? Да ли је могуће да дечак од 13 година буде тако хладнокрван професионални убица? Где су снимци са надзорних школских камера? Зашто је сакривен идентитет убице приликом хапшења? Зашто полиција није на време реаговала и одузела нелегално оружје убици из Младеновца који је годинама правио бројне инциденте по селу и јавно шенлучио?

Како 600 полицајаца није могло да ухвати убицу у бекству 10 сати? Зашто је требало шест дана да буде ухапшен његов отац и на којој функцији се он налази у безбедносном систему? Да ли је убица из Младеновца до сада био заштићен од кривичног прогона и од кога? Да ли се на животном примеру младеновачког убице може реконструисати читава спирала насиља и зла која влада нашим друштвом: ТВ ПИНК – Задруга – Кристијан Голубовић – Старлете – Дрога – Оружје? Ако му је узор био Кристијан Голубовић који је по изласку из затвора пружио подршку СНС, ако се дружио са старлетама из Задруге, ако се бахатио у дрогирном стању и витлао оружјем, ако је за то оружје знало цело село а полиција се правила луда, онда имамо јасну реконструкцију како је дошло до ове ужасне трагедије и ко је крив.

У питању је системско зло. ТВ ПИНК је медијски производ власти СПС-ЈУЛ из деведестих година коју је пригрлила ДОС-овска власт после 5. октобра 2000. за потребе тадашње своје пропаганде, а актуелни режим СНС од ње је направио јавни медијски сервис и центар медијског зла. Исто се односи и на дневни лист „Информер”, жути таблоид направљен у време претходне власти који сада на најпрљавији могући начин служи интересима ове власти.

Дакле, ради се континуитету лошег режима и зато они који су до сада били на власти не могу да реше проблеме које су сами направили. Кад смо код одговорности тражимо и оставку повереника за равноправност Бранкице Јанковић, као и свих одговорних у власти од бившег потредседника Владе Зоране Михајловић до садашњег министра културе Маје Гојковић који ништа нису урадили на превенцији насиља над женама у нашем друштву, па је за 10 година ове власти у Србији убијено преко 300 жена.

Посебно осуђујемо вређање Српске православне цркве и Његове Светости Патријарха, националне установе од највећег значаја, која управо као и друге традиционалне верске заједнице може пресудно да допринесе у процесу наше духовне и моралне обнове без чега нема бољитка нашем друштву.

Коначно, шта стоји иза тога да се у ово ратно време у Европи једино Србија разоружава? Подржаћемо ову акцију председника Републике и МУП-а тек када они први покажу сопственим примером и када министри, народни посланици власти и њихови кумови и пријатељи врате оружје или када се разоружа мафија и криминалци у Србији. Колико оружја је предато у Прешеву и Бујановцу? Зашто се прети упадима у породичне домове грађанима Србије који поседују легално оружје и како сте то замислили? Зашто такав однос према свима онима који нису направили никакве безбедносне проблеме до сада? Срби имају ратничку и ловачку традицију и то не треба мешати са психопатолошким случајевима који долазе из поремећеног система вредности и моралног краха породичних и међуљудских односа. Ни овакво разоружавање нити пооштравање казнене политике неће решити суштину зла са којим смо се суочили јер оно извире из погрешног вредносног обрасца. И да поновимо оно што смо рекли одмах након трагедије: тражили смо западне вредности – добили смо их. Увезли смо у нашу земљу оно најгоре са Запада, на коме има и много позитивних примера за узор, и сада кусамо плодове оних најгорих западних вредности.

У свету у коме доминира насиље у медијима, на друштвеним мрежама, у филмовима и видео игрицама, у коме породица више није оно што је била – најважнија друштвена институција, у коме су за узоре омладини наметнути криминалци и старлете, у држави у којој је омогућена национална фреквенција медијској тровачници каква је ТВ ПИНК, у којој представници власти користе говор мржње и вербално насиље против свакога ко другачије мисли и критикује власт – ништа се неће променити мерама које само стављају фластере на дубоке ране чије лечење није ни почело. Време је за заштиту и спас наше деце и забрану свих насилних садржаја на медијима и друштвеним мрежама. Време је за укидање националне фреквенције ТВ ПИНК. Време је повратак поштовању ауторитета наставника, њихова већа примања и већи педагошки рад, бољу заједницу између породице и школе и окретање омладине здравим стиловима живота. О томе нисмо чули ништа од извршне власти а све то стоји у препорукама Влади од стране Двери.

У Норвешкој је министар полиције поднео оставку после Брејвиковог злочина. Председник Владе је упутио извињење свим грађанима и рејтинг владајуће партије је пао за 50%. Да ли је то оно чега се једино суштински плашите и због тога чинити све ове нове грешке, негирате своју одговорност и тврдите да систем није заказао? Не можете побећи од одговорности и тражимо ваше колективне оставке.

 Извор:
СРБИН ИНФО