Страна војска на војној вежби на КиМ кршење Резолуције 1244 СБ УН

kosovo-nato

Према одредбама Резолуције 1244 СБ УН, једина војна снага која може бити легално распоређена на простору Косова и Метохије јесу јединице мисије Кфора, истиче државни секретар Министарства одбране Немања Старовић

Распоређивање снага појединих држава у оквиру вежбе „Дифендер Јуроп 2023“ на Космету представља грубо кршење Резолуције 1244, Савета безбедности УН, према којој је Кфор једина војна снага која може бити легално распоређена на простору Косова и Метохије, изјавио је за „Косово онлајн“ државни секретар Министарства одбране Немања Старовић.

Старовић је истакао да од Србије није тражена сагласност земаља учесница и да Србија нема информацију да ли су земље учеснице добиле сагласност команданта Кфора за улазак на Косово и Метохију.

„Према одредбама Резолуције 1244 СБ УН, једина војна снага која може бити легално распоређена на простору Косова и Метохије јесу јединице мисије Кфор. С тим у виду, распоређивање снага појединих држава у оквиру вежбе ‘Дифендер Јуроп 23’ представља грубо кршење Резолуције 1244 СБ УН, која утврђује безбедносни и политички поредак на простору наше јужне покрајине. Не само да државе које учествују у делу вежбе, који се одвија на простору КиМ нису тражиле одобрење од надлежних органа Србије, већ немамо ни информацију о томе да је исходована нужна сагласност команданта мисије Кфор за њихов улазак на простор јужне српске покрајине“, навео је Старовић.

Он је истакао да је Србија на све то благовремено упозорила међународе партнере, каналима дипломатске комуникације.

Старовић је навео да су САД приликом организације овогодишње, као и претходних активности које се реализују у оквиру комплекса вежби „Дифендер Јуроп 23“, достављале позив Министарству одбране Србије за учешће припадника Војске Србије на вежбама.

Подсетио је да је и даље на снази Закључак Владе Србије поводом ситуације у Украјини од 27. фебруара 2022. године, којим је обустављено учешће на свим планским активностима међународне сарадње, те у складу са тим, напомиње да учешће на једној од вежби из комплекса „Дифендер Јуропе 23“ није било ни разматрано на нивоу Министарства одбране.

„Поред тога, имајући у виду да организатор вежбе планира учешће КБС чије постојање, пре свега, представља грубо кршење резолуције СБ УН 1244, а онда имајући у виду и да је основни циљ вежбе јачање сарадње партнерских држава НАТО-а у систему колективне безбедности, Министарство одбране, поштујући и уважавајући важеће међународно-правне норме, Повељу УН и резолуцију СБ 1244, и у складу са декларисаном војном неутралношћу, није сагласно са учешћем Војске Србије на било којем сегменту из комплекса вежби ‘Дифендер Јуроп'“, закључио је Старовић.

Подсећамо, војна вежба коју предводе Сједињене Америчке Државе, „Дефендер 23“, одржава се у Приштини.

Извор:
РТ