Кремљ: Владимир Путин честитао Вагнеровим јуришним тимовима ослобођење Бахмута. Сви који су се истакли у борби биће препоручени за државна одликовања

putin

МОСКВА, 21. маја /ТАСС/. Руски председник Владимир Путин честитао је јуришним тимовима приватне војне компаније Вагнер и руским трупама ослобођење града Артјомовска, саопштила је прес служба Кремља у недељу.

„Владимир Путин честита Вагнеровим јуришним тимовима, као и свим руским трупама, који су пружили потребну помоћ и заклонили бокове, завршетак операције ослобађања Артјомовска“, наводи се у саопштењу.

Сви који су се истакли у борби биће препоручени за државна одликовања“, додаје се у саопштењу.

Министарство одбране Русије саопштило је раније током дана да је град Артјомовск (у Украјини се зове Бахмут) потпуно ослобођен током специјалне војне операције у Украјини.

„На тактичком правцу Артјомовск, јуришни тимови приватне војне компаније Вагнер уз подршку артиљерије и авијације Јужне борбене групе завршили су ослобађање града Артјомовска“, саопштило је министарство.

Артјомовск се налази на северу Доњецке Народне Републике (ДНР) и служио је као главно транспортно чвориште за снабдевање украјинске војске у Донбасу. Жестоке борбе за ослобођење града почеле су 1. августа 2022. године.

Битка за овај град једна је од највећих битака током ослобођења Донбаса од 2014. У Артјомовску је пре почетка битке живело око 72.000 људи.

Специјална војна операција Русије

Руски председник Владимир Путин је 21. фебруара 2022. објавио да Москва признаје суверенитет Доњецке Народне Републике (ДНР) и Луганске Народне Републике (ЛНР). Русија је са лидерима ДНР и ЛНР потписала споразуме о пријатељству, сарадњи и узајамној помоћи. Москва је признала републике Донбаса у складу са уставима ДНР и ЛНР у границама Доњецке и Луганске области какве су постојале почетком 2014. године.

Путин је 24. фебруара 2022. објавио да је, као одговор на захтев шефова ДНР и ЛНР за помоћ, одлучио да изведе специјалну војну операцију у Украјини. ДНР и ЛНР покренуле су заједничку операцију за ослобађање својих територија које су биле под контролом Кијева.

Од 23. до 27. септембра 2022. године, ДНР и ЛНР, као и Херсонска и Запорошка област одржале су референдуме о прикључењу Русији, на којима се већина бирача определила за прикључење Русији.

30. септембра 2022. Путин и шефови ДНР и ЛНР и Запорошке и Херсонске области потписали су споразуме о приступању Руској Федерацији. Касније су Државна дума (доњи дом руског парламента) и Савет Федерације (горњи дом) одобрили законе о ратификацији ових уговора, као и савезне уставне законе о приступању четири региона Русији.

Извор:
НСПМ