Пољска: Универзитет „Марија Кири“ објавио податке о порасту радијације на истоку земље након што је руска војска уништила украјинско складиште муниције у Хмељницком, где се могла налазити муниција са осиромашеним уранијумом

poljska radijacija

Након што су руске снаге 13. маја погодиле украјинско војно складиште у граду Хмељницки, у западној Украјини, друштвеним мрежама почели су да се шире панични извештаји о томе да је приликом напада погођено и складиште муниције са осиромашеним уранијумом, коју је Велика Британија недавно испоручила Кијеву.

Информација о детонацији муниције са осиромашеним уранијумом још није потврђена, али различити интернет ресурси данима објављују „сумњиве“ податке. Један од последњих таквих података тиче се пољског града Лублин, на истоку земље, за који истакнути пољски универзитет – Универзитет Марије Склодовске Кири – тврди да је у њему примећено и до неколико пута веће присуство радијационе прашине у ваздуху после 13. маја.

Иако универзитет није експлицитно навео да је пораст радијације забележен након напада на украјинско војно складиште, графикон на којем је сликовито приказано присуство радијационе прашине по данима јасно показује да је до наглог скока радијације, односно, присуства бизмута у ваздуху, дошло већ 15. маја.

У коментарима испод поменутог графика који је почео да кружи интернетом, Пољаци су исказали незадовољство погрдним коментарима, и „частили“ оне који су одговорни за то што се опасна муниција са осиромашеним уранијумом нашла у Украјини.

Осим Универзитета Марије Склодовске Кири, који је, иначе, највећи државни универзитет Пољске на десној обали реке Висле, специјализовани сервис за праћење зрачења saveecobot.com, убрзо након детонације складишта у Хмељницком, забележио је пораст гама зрачења са 80-100 на 140-160 наносиверта.

Украјински медији такође су преносили да су се на месту експлозије окупили и припадници радијационе, хемијске и биолошке заштите који су ниво радијације мерили и на градским улицама.

Ипак, оно што можда посебно забрињава је и то што су украјински ватрогасци користили роботе током гашења пожара у Хмељницком, док је локално становништво брже-боље паковало своје ствари и напуштало домове из свих места у којима су биле примећене војне јединице.

Извор:
НСПМ