Александар Проханов: ЗАШТО НИСУ ОБМАНУЛИ СТАЉИНА?

avioni parada

Руска власт се жали да је стално обмањују. Горбачов је ујединио Немачку и ликвидирао Варшавски пакт, немилосрдно уништавајући све просовјетске, проруске снаге у источној Европи. Обећано му је да земље источне Европе никад неће ући у НАТО. Ушле су. Били смо обманути.

Кад је почела перестројка, народ је био уверен да ће нова, обновљена држава бити просперитетна, да ће људи који живе у тој обновљеној држави бити срећни. Руски народ је постао најразједињенији народ на свету, изгубио је своје територије, бачен је у сиромаштво и предат у власт немилосрдних бизнисмена и банкара. Обманули су нас.

Кад је Јељцин поделио Совјетски Савез и одломке расуо у различитим правцима, народу је речено да је распад СССР-а миран развод племенитих супружника. Тај „мирни развод“ претворио се у монструозно крвопролиће. Свирепи грађански рат у Таџикистану, брутални масакр у Киргистану, рат између Јерменије и Азербејџана, два чеченска рата, рат у Јужној Осетији и Абхазији, битка у Придњестровљу и данашњи рат у Украјини, спреман да постане трећи светски – термонуклеарни. Није било споразумног развода. Обманули су нас.

Одвратили смо Јануковича да војском растера Мајдан, јер нам је Запад обећао мирно решење украјинске кризе. Али, одмах су организовали државни удар и почела је крвава украјинска епопеја. Опет су нас обманули.

Потписали смо споразуме из Минска, надајући се да ће Украјина спровести уставну реформу и обезбедити Донбасу посебан статус. Али, испоставило се да су Мински споразуми само параван иза којег је Запад до зуба наоружао Украјину и створио консолидовану русофобичну државу опремљену модерном армијом. Опет смо обманути.

Убеђивали су нас да је глобализам велики благослов, да је светска подела рада закон глобализма, да руска привреда треба да постане сировинска, да се одрекне многих индустрија, јер ће Запад снабдевати Русију најновијим машинама, уређајима, јединственим технологијама, у замену за нафту и гас, а Русија ће слободно дисати, ослобађајући се непотребног рада. Али Запад је изненада престао да испоручује Русији технологију и опрему, затворио своја предузећа у Русији, дигао у ваздух руске гасоводе, искључио Русију са светских тржишта, а Русија се нашла на цедилу, принуђена да грозничаво тражи замене за западне технологије и производе. Опет смо обманути.

Договор о житу који смо склопили, сагласивши се да деблокирамо украјинске луке, дамо украјинском житу излаз да би и Русија добила слободну трговину њеним ђубривима, тај договор је пропао. Украјинско жито је отишло у европске земље, а руско ђубриво још чами у руским морским лукама. Опет смо обманути.

Постојао је тајни договор између Русије и Запада о уздржавању од удара по центрима одлучивања. Током године кад је Доњецк страдао од Хајмерс граната, ниједна руска ракета није погодила украјинско Министарство одбране, Кабинет министара или зграду Службе безбедности. И руска влада се, упркос гунђању свог становништва, придржавала овог споразума, чији је резултат био напад дроном на Кремљ, покушај убиства председника Русије. Опет смо били обманути.

Ако непријатељства изненада престану и Украјина и Русија седну за преговарачки сто, па после састанка буде потписан мировни уговор под условима који Русији одговарају, да ли ће нас поново обманути? Нисмо ли ми ти који су стално обманути? И ако јесмо, зар то није знак слабе памети? А зашто нису обманули Стаљина, зашто нису обманули Молотова и Громика? Зашто није би обманут руски народ, који је вековима стварао невиђену државу, у дванаест временских зона? А онда су се појавили они који су почели да бивају обманути, и та велика држава је пала, руски сатови су стали у многим временским зонама, и потекло је друго, не руско, време.

Као одговор на ове непрекидне увредљиве ударце, Русија се само смешка, показујући десни, а оне су безубе. Кад ћемо поново видети руски очњак, кад ћемо видети руску кљову? Кад ће наш непријатељ, уместо слинавог цмокања, чути звекет руских зуба?

Да ли ће после удара на Прилепина уследити удар на зграду СБУ, или само реплика Марије Захарове?

Извор:
ИСКРА