Задарска кристална ноћ: 32 године од злочина над Србима за који нико није одговарао

svece

„Задарска кристална ноћ“ била је планско уништавање српске имовине, прогон и убиства Срба у Задру за које нико није одговарао ни 32 године након овог злочина, саопштио је Савез Срба из региона.

„На данашњи дан 1991. године више од 2.000 хрватских шовиниста и екстремиста кренуло је у рушилачки и варварски поход на српску имовину по узору на нацистичку Немачку и уништавање јеврејске имовине и то у по’ бела дана“,  подсећа се у саопштењу.

Били су наоружани пиштољима, палицама, моткама, шипкама и камењем, певали су усташке песме и узвикивали усташке пароле. Међу њима је био и одређени број униформисаних полицајаца који су употребили велику количину експлозива.

Србима у Задру и околини седмицама раније прећено је на улицама, путем телефона и слањем писама на кућне адресе, а јавна је тајна да су месецима раније локални одбори ХДЗ-а правили спискове српских кућа и осталих објеката које треба порушити.

Из Савеза наводе да то што нико није одговарао за масовни злочин над Србима у Задру, који се догодио 2. и 3. маја 1991. године, један је од многих доказа да је хрватско правосуђе етнички мотивисано и у функцији хрватске државне политике.

Савез Срба из региона тражи да Тужилаштво за ратне злочине Србије коначно покрене истрагу и подигне оптужницу против одговорних за мучења, убиства и прогон Срба у Задру и планско уништавање њихове имовине.

Током 2. и 3. маја 1991. године у Задру и околини уништено је око 200 објеката у власништву Срба и Србије.

„Данима после овог догађаја полиција и хрватске паравојне формације изводили су Србе из њихових станова, хапсили их по улицама и одводили у циглану поред Нина и на друга места где су зверски мучени, а многи су ликвидирани“, подсећа се у саопштењу.

Убијање Срба и минирање српских кућа и привредних објеката настављено је током лета и јесени 1991. и у каснијем периоду.

„Од 1991. до 1993. године у Задру су убијена најмање 34 Србина, од тога 15 цивила, а остало су припадници ЈНА. Са подручја Задра протерано је више 10.000 Срба“, наводе из Савеза Срба из региона.

Према подацима градске Комисије за попис срушених кућа, у ужем делу Задра је минирано и уништено око 470 српских кућа и других објеката за време рата.

Извор:
ИН4С