КиМ: Срби усвајају статут

srbi-kim-skupstina

Привремена Скупштина АП Косова и Метохије ускоро повлачи први потез – треба да изабере још два потпредседника, размотри пословник и статут покрајине. Документ шаљу на потврду у Београд

НОВОФОРМИРАНА привремена скупштина АП Косова и Метохије ускоро ће се поново састати како би изабрала још два потпредседника из општина јужно од Ибра, размотрила пословник и статут покрајине.

Челници овог параламента из СПС, СНС, СРС и ДСС, који нису добили „зелено светло“ из Београда, убудуће ће да раде – ванстраначки. То нам потврђује и први човек Скупштине Славко Стевановић:

– Договор је да сви радимо у својству грађана, а не страначких функционера. Надам се да неће бити проблема са централама у Београду.

Формирање Заједнице српских општина, које по договору Београда и Приштине треба да уследи након локалних избора 3. новембра, по Стевановићу, неће угрозити рад тела које предводи.

– Ако неко буде изашао на те изборе и формирао ЗСО, тај неће представљати народ. У томе могу да учествују само интересне групе и појединци. Срби са КиМ не желе на изборе по законима непризнате државе.

Раденко Недељковић, начелник косовско-митровачког округа, не очекује проблеме који би ометали рад Скупштине јер су, каже нам, све релевантне политичке опције на северу КиМ подржале њено формирање.

– Кад усвојимо статут, доставићемо га републичком парламенту на потврду. Не очекујем препреке. Подсећам да ни око Статута Војводине није било сагласности, па покрајина неометано функционише.

Иначе, Скупштина Косова у четвртак је усвојила Закон о амнестији, који је неопходан за спровођење бриселског споразума.
ИЗБОРИ ТЕСТИРАЈУ ЕВРОПСКИ ПУТ

ПРЕМИЈЕР Дачић најавио у четвртак да предстоје важни разговори о локалним изборима на КиМ:
– Почетком августа истиче рок за пријаву изборних листа и уколико не буде конструктивног приступа може да пропадне не само бриселски споразум, већ и европски пут Србије.

НОВОСТИ