Почела интеграција Охридске архиепископије СПЦ у тзв. МПЦ

Timotej-i-Vraniskovski

Црква митрополита Јована ће добити неке епархије, или ће се променити границе садашњих. Пуна интеграција завршиће се на Сабору СПЦ, преносе македонски медији

Започео је процес интеграције ПОА (Православне охридске архиепископије СПЦприм. СтСт) у МПЦ-ОА, донето је више одлука које треба усагласити са СПЦ, а потом ће јавност о њима бити обавештена, рекао је данас по завршетку седнице Светог архијерејског синода на којој се расправљало о уједињењу са православним охридским архијерејским намесништвом митрополита Јована, чиме би требало да се финализује споразум између македонске и српске цркве. ПОА је основана 2002. године након закљученог, а потом раскинутог нишког споразума између СПЦ и МПЦ. Јован је тада био митрополит повардарски у оквиру МПЦ.

„Данас је Свети архијерејски сабор МПЦ-ОА заседао у пуном саставу, са малим изузетком неколико епископа, који се налазе у иностранству и једног епископа, који није могао да дође, али је имао свог пуномоћника да гласа ако је потребно. Одлуке су донете углавном једногласно, без изузетака, данас је почео процес интеграције ПОА у МПЦ-ОА“, рекао је владика Тимотеј.

Донето је неколико одлука које се односе на поделу епархија, које ће јавности бити познате након консултација са Српском црквом.

Тимотеј очекује да до пуне интеграције дође током Сабора СПЦ, који би требало да почне 14. или 15. маја.

Одговарајући на питање новинара, владика Тимотеј је рекао да на седници није било речи о административном називу МПЦ.

„Нема шта да се прича, остаје, без обзира ко хоће како да нас назове“, рекао је Тимотеј и додао да у Синоду нема подељених мишљења.

Портал Религија.мк објавио је јуче да постоји начелни договор са СПЦ око тога како ће епископи ПОА бити интегрисани и које епархије ће им бити додељене. Очекује се да ће то бити урађено прерасподелом постојећих МПЦ-ОА епархија. Завршетак процеса интеграције значио би и формално гашење ПОА и њено потпуно прикључење и уједињење са МПЦ-ОА као једином македонском аутокефалном црквом, преноси nezavisen.mk под у тексту под насловом „Раскол је завршен“.

Извор:
СТАЊЕ СТВАРИ