Славни научник: „Не знам да ли човечанство може да преживи ово откриће – Очекује нас катастрофа“

robot

„Ово је прва технологија у историји која ствара приче“, каже Јувал Харари, израелска интелектуална суперзвезда, а пише угледни британски Телеграпх. Мисли, наравно, на вештачку интелигенцију.

За Харарија ништа не може бити већа демонстрација моћи од стварања прича. Јер по његовом мишљењу, наше колективно веровање у „приче“ – између осталог о вери, финансијама и нацији – подстакло је доминацију човечанства над Земљом. Новац нам је, на пример, омогућио да напредујемо, али каква је вредност новчаница ако их трговац одбаци као само комад папира?

Сада АИ може исплести и такве чаролије, показујући да је потенцијал технологије за велико добро и велику штету, а који се некада сматрао далеким и теоријским, сада непосредан и стваран. Зато је Харари додао своје име у петицију прошлог месеца, које су потписале хиљаде стручњака укључујући Илона Маска, позивајући на мораториј на истраживање софтвера као што је Цхат ГПТ и остали АИ модели способни за комуникацију с људима у готово узнемирујуће нијансираном, креативном тексту.

„Нова генерација вештачке интелигенције не шири само садржај који људи производе. Може сам произвести садржај“, каже Харари.

„Покушајте да замислите шта значи живети у свету у којем већину текстова и мелодија, а затим ТВ серија и слика ствара вештачка интелигенција“, упозорава.

Тривијални примери већ постоје. Прошле недеље је један немачки часопис био навелико критикован због објављивања нечега што је изгледало као ексклузивни интервју с Михаелом Шумахером, иако је заправо текст генерисала АИ опонашајући парализованог бившег возача трка.

Харари сугерише да ће вештачка интелигенција ускоро ићи много даље, евоцирајући свет у којем „идете на интернет и расправљате с неким о неком политичком питању. Можда вам чак пошаљу видео како разговарају. Али иза тога не стоји особа. Све је АИ.“

„Ово је посебно претња демократији, много више него ауторитарним режимима. Јер се демократија ослања на јавни разговор“, каже Харари. „Демократија је у основи разговор. Људи разговарају једни с другима. Ако разговор преузме АИ, демократији је крај.“

„Нацистички режим темељио се на технологијама попут возова, струје и радија. Нису имали алате попут вештачке интелигенције“, каже Харари. „Нови режим у 21. веку имаће пуно моћније алате. Дакле, последице би могле бити далеко катастрофалније. Ово је нешто што не знам може ли човечанство да преживи.”

Чак и баналније последице имају потенцијал да буду револуционарне, каже.

„Још једна опасност је да би се многи људи могли наћи потпуно без посла, не само привремено, већ без основних вештина за будуће тржиште рада. Могли бисмо доћи до тачке у којој економски систем види милионе људи као потпуно бескорисне. Ово има страшне психолошке и политичке последице.”

Аутономија вештачке интелигенције чини претњу тако плуралном, објашњава. Ипак, чини се да је чак и Харари, који је своје име стекао захваљујући сложеним темама, фрустриран својом неспособношћу да натера нас остале да то схватимо једнако дубоко као он.

„Морамо схватити да је АИ прва технологија у историји која може сама да доноси одлуке. Може доносити одлуке о властитом коришћењу. Такође може доносити одлуке о вама и мени. Ово није предвиђање будућности. Ово се већ догађа.“

Извор:
WEBTRIBUNE