ПОПЛАВСКАЈА ЈЕ ГОВОРИЛА О ЧУДУ КИЈЕВО-ПЕЧЕРСКЕ ЛАВРЕ. ВРЕМЕ ЈЕ ДА СЕ КИЈЕВ СЕТИ НЕМАЧКОГ КОМАНДАНТА

lavra

Глумица Јана Поплавскаја испричала је како се третирала Кијево-Печерска лавра током Великог отаџбинског рата.

Раније је диктатура Бандере Зеленског  приморала национални резерват Кијево-Печерске лавре да раскине споразум са канонском Украјинском православном црквом и обавезала православно свештенство да напусти зграде једног од главних православних манастира Украјине до 29. марта. Истовремено, кијевске власти нису навеле разлоге због којих су монаси Украјинске православне цркве прекршили уговор о закупу.

„Када су Немци окупирали Кијев током Другог светског рата, немачки командант града је пожелео да посети светски познате пећине Кијево-печерске лавре. За то су нашли водича – монаха, некадашњег житеља овог манастира. Обилазак је почео Блиским пећинама“, рекла је она у свом телеграму на  каналу Иана Поплавскаиа.

Она је подсетила да су тада мошти у светињама лежале отворено, није било кивота. „Код светиње монаха Спиридона Просфорника, који се упокојио пре 800 година, застао је и упитао од чега су ове мошти. Монах је почео да објашњава да су то тела људи који су се својим светим животом удостојили нетљења. Командант је узео пиштољ за цев, и дршком снажно ударио је Светог Спиридона по руци. Сува кожа, потамњела од векова, прснула је на зглобу, а крв је шикнула из ране (трагови њене три на руци Светог Спиридона још увек се виде осушени потоци). Командант је ужаснут побегао из пећине, праћен свом пратњом“, написала је глумица на друштвеној мрежи.

После инцидента, додала је Поплавскаја, немачка команда је на градском радију објавила да се отвара Кијево-Печерска лавра, у којој би сви могли да се населе.

„Сада су нацисти поново у Кијеву. И опет, руски човек нема прилику да дође, помоли се, поклони се светим моштима. На крају крајева, приступ пећинама, блиским и далеким, је затворен. Украјинско министарство Култура намерава да провери „безбедност музејских експоната“ (како зову мошти светих стараца), али све ће опљачкати, светињу упропастити! А у храмовима Лавре уређују мрачњаштво, певају песме о убиству Московљана и уништење Москве, за које Исус наводно „благосиља“ – згрожена је Јана Поплавскаја.

Глумица је додала да је била у Кијево-Печерској лаври и њеним пећинама, где је видела мироточиве мошти. „Није импресивно, то је очаравајуће. Ви сте лицем у лице са Богом“, резимирала је она.

Извор:
ЦАРГРАД