ЗАШТО ЦРКВА ЋУТИ?

Desanka-1

Стога, док још има времена
загледајмо се у Видовданско огледало,
препознајмо себе на којој смо страни,
ревидирајмо свој став док још
времена има јер иде ноћ када нико
неће моћи делати, ноћ после које нема сванућа.
Владика Артемије

Ових бурних мартовских дана, који се много не разликују од 17 ог марта 2004, када су Шиптарски вандали на Косову порушли и оштетили 150 цркава и манастира, сви се са чуђењем и изненађењем питају зашто црква ћути?

Ћути, кад смо суочени са новим вандализмом шитптарских пустахија кад нам не прети само вандализам и оштећење цркава и манастира већ се Србима одузима свака могућност борбе за Косово, одузима се непроцењиво материјално, културно и духовно благо, одузима се 1300 манастира и цркава, наша духовна вертикала, наша Света Гора, наш Јерусалим ако се потпише Шолц Макронов Меморандум..Боље рећи Ултиматум.!! По њему, Косово има капацитет незаависне државе и са Србијом успоставља дипломатске односе, може да уђе у УН и Унеско. Косово постаје дефакто власник свих цркава и манастира. На Косову је црква на сваких седам километара! Не дај Боже а се ово горе наведено пророчко упозорење владике Артемија оствари!! Нама се отсецају корени, гаси идентитгет, одузима право на порекло!!

Црква ћути и на одлуку Међународног суда да проглашење  независне државе Косово не противречи међународном закону.

Код свих ових збивања Црква ћути иако су патријарху Порфирију упућена три писма, “Обраћамо Вам се по трећи пут, и овога пута у крајњем очају, али ништа мање одлучни да се боримо за Косово и Метохију и где између осталог траже да се СПЦ укључи у те преговоре као независна страна и тиме ускрати право држави да у име цркве преговара о духовном и културном благу Косова и Метохије. На све то Патријарх Порфирије ћути али пева ченичке песме у Чикагу. Да ли је ћутање у складу са певањем четничких песама ?! Одговор сви знамо.

Где су Литије за спас Косова и Метохије? Треба ли да изађе само монах Антоније и њега власт да ухапси?

Треба ли да се огласи само Митрополит Јоаникије и каже да је француско немачки споразум неприхватљив јер Косову даје независност.

Само неупућене може да изненади ћутање цркве патијарха, владика, свештенства…….

Црква је издала Косово оног тренутка кад је у дослуху са државом и гобалним моћницима са Косова протерала пастира који је то стадо окупљао,  чувао и искрено бранио.“У најтежим годинама прогона владика Артемије је био са својим народом. Живео је у неописивим околностима. КФОР је морао да га штити. Није могао да излази ван манастира без њихове пратње јер би био убијен“. У то време страшне медијске капмпање против Њега, владика Артемије је “дијагостикован“ од свог брата у Христу, митрополита Амфилохија као “психијатријски случај“?!!

Он је истински пастир и родољуб који је саосећао са својим стадом и који није хтео да “игра“ игру моћника.;“Ми ћемо наставити да живио овде, наставићемо да патимо овде, и умремо овде“.рекао је владика Артемије команданту војне силе.

Е, такав се није уклапао у глобални план и требало га је протерати са Косова. Такав им на Косову није био потребан. Напротив, био је велика сметња остварењу независног Косова. Из Вилкинсових депеша се сазнаје да су моћници нашли своје сараднике не само у држави већ и у цркви ?!!Том сарадњом цркве, државе и моћника је било могуће отимање Косова.

Средином јануара 2010 године, један официр КФОР-а обавестио је остале учеснике да ће “рашко- призренски владика Артемије бити смењен и да ће СПЦ  поставити новог владику који ће бити много спремнији за сарадњу са западом и за много отворенији дијалог“. Како је КФОР то унапред знао да ће владика Артемије бити смењен? Амерички амбасадор у Приштини је то најавио годину дана раније. И тако је постављен послушни владика Теодосије.

Владика Атртемије је пре дванаест година прогласио окупцију Косова а они је проглашавају сада?!!

Не само да је владика Артемије смењен и лишен своје епархије већ му није омогућено право да се настани у једном од манастира на Косову на које је по канонима имао право јер је 30 година живео на Косову. Њега је требало држати  што даље од Косова. Но, браћа у Христу се на томе нису задовољили и зауставили. Намерили су да му  “сломе кичму“ у чему је предњачио владика бачки Иринеј,  познати послушник сваке власти. Лишили си га не само владичанског већ и монашког чина. Да ли су то уопште могли да ураде?!!. Свакако да нису!!Може ли екумениста, јеретик да рашчињује праведника?!! Са владиком Артемијом пошло стотину манаха и монахиња са Косова што је највећи егзодус монаштва са Косова.

Зашто је Косово, Видовдан и Косовска битка за Србе толико важна?! И, да се послужим изводима из беседе владике Артемија о Видовдану и Косову.

  • “Косово није географија већ идеал пред сваким Србином понаособ.
  • Видовдан је наша духовна вертикала, камен темељац на коме се градила сва наша историја..
  • Видовдан је зенит над нашим главама али и темељ под нашим ногама.
  • Косово је жртвеник на коме је читав један народ принео себе сасвим свеснона жртву ради царства небеског и тиме постао крстоносан и мучеднички народ.
  • Косово је симбол сваког страдања српског народа на правди Бога.“’

Сви Срби  који Косово виде као нашу духовну победу добра над злим силама мрака, наше јединство са Творцем, нашу победу за вечност, за нашу праву домовину, сврставају се под барјак честитога кнеза Лазара и Милоша Обилића.

Али, авај!!. Има Срба, не мало, који Косово виде као пораз, нашу трагедију и мит. Они су под другим барјаком. Барјаком Вука Бранковића, вечне срамоте и издаје нашег народа. Издаја нас прати од прапочетака постајања. Зар Јуда није издао Господа чији је ученик и апостол био..? И очевидац Његових чуда?!!

Зашто онда изненађује издаја Вука Бранковића, Вучића…? Они којима је милије земаљско царство…Којима су милија материјална благостања…Они који не мисле на смрт..Они који заборављају на Непогрешиви суд…Они се не сврставају само под барјак Вука Бранковића и Јуде и Вучића…Они се сврставају под барјак сатане….“Опрости им Боже не знају шта раде“, моли за такве на крсту Господ.. .

“Ко није са Богом, он је са ђаволом. Не постоји неутралност“, рече у једној беседи Александар Дугин.

Бој на Косову није завршен. Он још увек траје.. Он траје кроз векове. И данас имамо исто опредељење као у доба честитога кнеза. Хоћемо ли послушати моћнике који и сами не знају шта раде и определити се за земљско као ближе и “реалније“ царство?!!..

Одузимање Косова није одузимањсе једне географске димензије,. физичка борба већ духовна борба за вечност, за нашу праву домовину. Том борбом антихрист удара у жилу куцавицу, у срце сваког човека, сваког народа…Тако и запад, Америка и ЕУ.. Упорношћу коју у тој борби показују, доказују своје сатанске тежње и стремљења, показују своје право лице, своје дубоко непријатељство , а самим тим показују и своју припадност сатанском роду..“То је верикални рат за небеске, анђеоске, хришћанске димензија бића и не можемо победити ако се не залажемо за пуноћу хришћанског учења, ако се не залажемо за Божанску вертикалу. То је најважнија ствар. Ништа неутрално не постоји.“рече Александар Дугин на сабору РПЦ: говорећи о рату Русије.

Али, не би било поштено ни истинољубиво упирати прст на спољне непријатедље који су по својој природи одређени да чине непријатељства. Где су домаћи велеиздајници?!!..Зар није Вучић од самог почетка благонаклоно климао главом и помирљаиво прихватао све наредбе и идеје наших врлих “пријатеља“. Оних истих који су издали Дражу…Оних истих који су довели на власт Тита, србомрзца, све време помагали и оджавали на власти..Кад је умро, сви су се сјатили у вечанствени скуп више него да је умрла енглеска краљица..Требало ми је дуго да схватим да је Тито био енглески шпијун као и Анте Павелић о чему сведочи  Др. Смиља Аврамов…Оних истих који су нас бомбардовали без ичијег овлашћења, бацили тоне пројектила и ослабљаеног уранијума од којих српски народ још увек осећа последице и умире од малигних обољаења…Оних истих који нам узеше Крајину и Србе протераше са својих вековних огњишта..Оних истих који нам одузимају Косово…Вучић је требао да се одужи својим менторима који су га довели на власт.Од самог почетка је кренуо потпуној националној капитулацији и дезинтеграцији Србије.

Александар Вучић ни једном приликом ни стидљиво не помену резолуцију 1244 која по неколико пута понавља да је Косово саставни део Србије и налаже да се нађе решење у виду аутономије за албанску националну мањину.Можда је знао да је Резолуција 1244 исто што и Мински споразум за Украјину?..

Бриселским споразумом од априла 2013 Приштина је добила границу, царину, целовитост територије, телекомуникације, енергетски систем, катастар, архиву матичне службе, регистарске таблице да грађани Косова могу да улазе и пролазе кроз Србију, “добија атрибут државе који није могла да добије од агресора НАТО-а већ  од Александра Вучића“…Шта још има да се да?…За узврат није добила ништа. Чак ни формирањеа српских општина што је био део Бриселског споразума а шта није  било по  “уставу“ тзв. републике Косово. Да ли је ЕУ икад форсирала формирање српских општина?!!. По томе се види кога форсира а кога присиљује.!!Шиптари су знали шта је и њиховом Уставу и у интересу. Вучић то није хтедо да зна шта је у Уставу Србије.. Узурпатор је радио  против Устава Србије.Прихватање Споразума о Нормализацији односа у Охриду само је задња фаза, задњи  ексер у тело интегритета Србије.

Зато нас Др. Зоран Чворовић упозорава шта је по Уставу Србије. Вучић доноси одлуке које нису у његовој надлежности што је , самим тим кршење Устава Србије и што повлачи кривичну одговорност.

“Давање атрибута државности помогло је сепаратистичким властима да  успоставе суверену власт.Баш зато што даје сепаратистима све кључне атрибуте државности, споразум је противуставан па и учешће Александар Вучића у тим споразумима је  противуставно и повлачи кривичну одговорност – угрожавање теритиоријалног интегритета републике Србије, што је најтеже кривично дело -велеиздаја.

ЕУ, која се кобојаги залаже за легалност и поштовање закона, баш га потстиче да руши уиставноправни поредак Србије. И ми треба да јој приступимо. Да ли су лоботомирани они који се залажу за улазак у ЕУ?!!.

И, како наглашава професор Др. Чворовић “Питање одбране КиМ је питање одбране Устава Србије“.

Хоће ли цео један народ а нарочито тај свестрадални народ на Косову бити жртва једног узурпатора и велеоиздајника који је присвојио сву власт да он сам у име државе и владе преговара и одређује судбину једног народа.

Да ли смо залужили да нас Бог заштити од самовоље и велеиздаје узурпатора?!….

И да завршим вапајем песника;

Зла времена српски роде,
зле владике производе,
зле владике и владаре,
и безбожне господаре.
М. Шошкић

Др. Десанка Крстић

17. март, 2023.
Торонто