Руска црква: Зеленски презире милионе украјинских верника

Ruska-pravoslavna-crkva

Владимир Зеленски презире милионе украјинских верника ускраћујући канонској Украјинској православној цркви (УПЦ) право на постојање, написао је на Телеграму шеф Синодалног одељења за односе са јавношћу Московске патријаршије Владимир Легојда.

„Зеленски је, одбијајући да се састане са члановима Синода Украјинске православне цркве, поново показао непоштовање и презир према милионима украјинских верника који су бранили своје право да се моле у цркви у којој су се молили њихови дедови и прадедови, где су крстили децу и опевали мртве“, написао је он.

Додао је да су људи једним потезом пера лишени основног права, одбијајући чак и да саслуша архијереје који представљају милионе верника, јер је „неко преко океана одлучио да Украјинска православна црква нема право на постојање“.

„Сличну одлуку су својевремно донели и они који су дошли на власт у Русији 1917. године. Даља историја је свима позната и она се није случајно догодила“, закључио је он.

Синод Украјинске православне цркве је позвао Владимира Зеленског да учини све што је могуће како би монаси наставили да служе у Кијевско-Печерској лаври.

Украјинска православна црква, којој припадају милиони верника је под невиђеним притиском, а након почетка руске специјалне операције кијевски режим је организовао највећи талас прогона у новијој историји.

Подсетимо, национални споменик „Кијевско-Печерска лавра“ раније је обавезао монахе канонске Украјинске православне цркве да напусте зграде које су им припадале до 29. марта.

Украјинска радна група за припрему предлога и препорука за организацију извршења појединачних задатака везаних за рад религиозних организација, утврдила је да је манастир прекршио услов уговора о коришћењу државне имовине. Комисија није навела садржај и детаље кршења.

Министар културе Украјине Александар Ткаченко рекао да монаси канонске Украјинске православне цркве (УПЦ) могу да остану у Кијевско-Печерској лаври, ако пређу у расколничку Православну цркву Украјине (ПЦУ).

Намесник митрополит Павел (Лебед) у видео поруци објављеној на Јутјуб каналу Лавре поручио је да се монаси Украјинске православне цркве, Московске патријаршије (УПЦ-МП) неће иселити из лавре.

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров упутио је писмо генералном секретару УН и актуелном председнику ОЕБС-а у којем је скренуо пажњу на кршења права православних верника у Украјини и позвао их да утичу на Кијев како би спречили насилно исељење монаха из Кијевско-Печерске лавре, наводи се у саопштењу Министарства спољних послова Русије.

Извор:
ИН4С