Кремљ о протеривању монаха: То је оно против чега се боримо и што морамо да зауставимо

Lavra

Незаконито деловање кијевског режима, који задире у цркву, још један је показатељ онога против чега се Русија бори и што мора да заустави, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

„Несумњиво је да кијевски режим овим незаконитим акцијама, посеже за црквеном имовином и поново показује свој карактер. Онај карактер против кога се ми боримо и који морамо да пресечемо као резултат ове операције која се одвија. Ово по ко зна који пут доказује и демонстрира да је све што радимо апсолутно исправно“, сматра званичник.

Песков је нагласио да дубоко жали што ове противзаконите акције кијевског режима не наилазе на осуду светске заједнице и поручио да их Москва најодлучније осуђује.

Прогон монаха из Кијевско-пречерске лавре

Подсетимо, национални споменик „Кијевско-Печерска лавра“ раније је обавезао монахе канонске Украјинске православне цркве да напусте зграде које су им припадале до 29. марта.

Украјинска радна група за припрему предлога и препорука за организацију извршења појединачних задатака везаних за рад религиозних организација, утврдила је да је манастир прекршио услов уговора о коришћењу државне имовине. Комисија није навела садржај и детаље кршења.

Министар културе Украјине Александар Ткаченко рекао да монаси канонске Украјинске православне цркве (УПЦ) могу да остану у Кијевско-Печерској лаври, ако пређу у расколничку Православну цркву Украјине (ПЦУ).

Намесник митрополит Павел (Лебед) у видео поруци објављеној на Јутјуб каналу Лавре поручио је да се монаси Украјинске православне цркве, Московске патријаршије (УПЦ-МП) неће се иселити из лавре.

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров упутио је писмо генералном секретару УН и актуелном председнику ОЕБС-а у којем је скренуо пажњу на кршења права православних верника у Украјини и позвао их да утичу на Кијев како би спречили насилно исељење монаха из Кијевско-печерске лавре, наводи се у саопштењу Министарства спољних послова Русије, преноси Спутник.

Извор:
ИН4С