УНС и СИНОС после новог одређивања притвора до 30 дана забринути за здравствено стање Дејана Златановића

dejan

Удружење новинара Србије (УНС) и Синдикат новинара Србије (СИНОС) поново захтевају пуштање из притвора Дејана Златановића, новинара и уредника онлајн медија Србин.инфо, за ког, и према тврдњама правника, не постоји основ за даље задржавање у Централном затвору.

Упркос томе јуче је Виши суд у Београду на захтев тужилаштва поново одредио притвор Златановићу од још 30 дана, што је једини одговор на поднесак адвоката од 22. фебруара у ком су тражили, имајући у виду Златановићев инвалидитет и до тада окончане правне радње, да му се, ако суд сматра притвор неопходним, он одреди као мера коју би издржавао у кућним условима уз надзор.

Оптужни акт Вишег јавног тужилаштва (ВЈТ) није познат браниоцима, а кривичну пријаву против Златановића у којој је наведено да се он терети за кривично дело “позивање на насилну промену уставног уређења” правници који су за УНС и СИНОС анализирали тај акт сматрају неутемељеном.

Адвокати који су анализирали кривичну пријаву сматрају да би уколико оптужни акт опстане имали суђење за вербални деликт који у кривичноправном систему Србије није кажњив. Златановићу је упркос томе тужилаштво запретило затворском казном од годину дана.

Виши суд у Београду је изрицање најстроже мере коју у овој фази поступка може донети образложио ставом: “због опасности да ће окривљени у кратком временском року поновити дело таквог интезитета да се може спречити једино мером притвора, а не неком другом, блажом мером”.

УНС и СИНОС су од најближих сродника Дејана Златановића обавештени да већ месец дана није испуњена одлука надлежног доктора да се уреднику Србин.инфо портала омогући медицинско средство како би могао да ради вежбе које су му свакодневно неопходне, нити да се креће у дужем временском интервалу, што спада у његову обавезну терапију због урођеног инвалидитета.

УНС и СИНОС позивају још једанпут надлежне у правосуђу да испитају постоје ли процедурални пропусти на које указују правници, а угрожавају здравствено стање Златановића.

УНС и СИНОС питају Виши суд зашто три недеље не одобрава посету њихових представника Златановићу по уредно поднетој молби.

Извор:
УНС