Руско министарство одбране: Нисмо користили наоружање, амерички дрон сам пао у Црно море

dron

Пентагон је потврдио да је амерички дрон пресретнут изнад Црног мора био у извиђачкој мисији, али није прецизирано да ли је носио оружје

Амерички дрон је сам пао у Црно море током оштрог маневрисања, саопштило је Министарство одбране Русије.

„Ујутро 14. марта, у региону полуострва Крим, примећено је да се америчка беспилотна летелица приближава државној граници Руске Федерације“, објаснили су у руском војном ресору.

Како се истиче, амерички дрон је летео са искљученим транспондером и нарушио границу региона, због чега су подигнути руски ловци.

„Услед оштрог маневрисања амерички дрон је изгубио контролу и висину, и сударио се са воденом површином“, истакли су у руском Министарству одбране.

У саопштењу се додаје да руски ловци нису користили наоружање.

Пентагон је потврдио да је амерички дрон пресретнут изнад Црног мора био у извиђачкој мисији, али није прецизирано да ли је носио оружје.

На месту пада америчког дрона, Црноморска флота је организовала њихову претрагу и извлачење, а у потрагу је укључен и њихов хеликоптер.

Према незваничним информацијама, руска страна пронашла је делове дрона, тачније мотор летилице, што се чује у разговору припадника Црноморске флоте укључених у потрагу, који преносе поједини Телеграм канали.

Руси су брзо нашли делове дрона јер је пао само 60 км од Крима, саопштио је Телеграм канал Рибари.

Исти извор наводи да су румунски хеликоптери кренули у потрагу, али су се након 100 км окренули и вратили назад. Ка Црном мору су кренули и италијански авиони ратног ваздухопловства ДРЛО Г-550, као и противподморнички авион П-8А Посејдон, како би пратили развој ситуације.

Руски авион оборио је амерички дрон изнад Црног мора, пренео је нешто раније АФП позивајући се на америчку војску.

„Око 7.03 по средњеевропском времену, један од два руска авиона Су-27 ударио је у елису МК-9“, наводи се у саопштењу Европске команде америчке војске (ЕУЦОМ).

Командант Ваздухопловних снага САД у Европи Џејмс Хекер навео је да је дрон „изводио рутинске операције у међународном ваздушном простору када га је пресрела и ударила руска летелица, због чега су америчке снаге обориле дрон“.

Дрон је пао у Црно море, западно од Крима. Иначе, Русија, а не Америка, излази на Црно море. Сједињене Државе се налазе неколико хиљада километара западно.

Иако се у саопштењу америчке војске наводи да је Су-27 наводно изводио „небезбедне“ маневре пре инцидента, из Стејт департмента су поручили да намеравају да успоставе комуникацију са Русијом по овом питању.

Руски амбасадор у Вашингтону Анатолиј Антонов позван је у Стејт департмент, рекао је портпарол Стејт департмента Нед Прајс.

Амерички амбасадор у Москви пренео је снажну поруку руском Министарству спољних послова, а амерички званичници су обавестили савезнике и партнере о инциденту, рекао је Прајс новинарима на телефонском брифингу.

Амерички председник Џозеф Бајден је обавештен о ваздушном инциденту између руског Су-27 и америчке беспилотне летелице.

Саветник за националну безбедност Џејк Саливан је обавестио америчког председника, потврдио је координатор за комуникације Савета за националну безбедност Џон Кирби, јавља Си-Ен-Ен.

Кирби тврди да „није неуобичајено“ да руски авиони пресрећу америчке авионе изнад Црног мора, и наводи да је било и других пресретања последњих недеља.

Врховни командант НАТО савезничких снага за Европу, генерал америчке војске Кристофер Каволи, обавестио је НАТО савезнике о инциденту, преноси Ројтерс.

Су-27 је оштетио пропелер дрона, намерно испуштајући гориво испред њега, тврди амерички званичник упознат са инцидентом, преноси Си-Ен-Ен.

ЕУЦОМ је рекао да су летови америчких дронова у међународном ваздушном простору „рутински“, а да им је циљ, како тврде, „јачање колективне европске безбедности и одбране“.

Хекер је поручио да ће се летови наставити, позивајући Русе „да се понашају професионално и безбедно“.

САД ће наставити да лете изнад Црног мора, упркос инциденту са падом дрона, потврдио је и Џон Кирби.

„Наставићемо то да радимо и није нам потребна потврда Русије да прелетимо међународне воде“, рекао је он новинарима.

Ипак, Пентагон обично користи фразу „небезбедно и непрофесионално“ да опише инциденте када пресретачи отерају америчке беспилотне летелице, шпијунске авионе или борбене авионе који су се превише приближили руској граници, пише „РТ Интернешенел“.

САД су признале да су Украјини давале обавештајне, надзорне и извиђачке информације у сукобу против Русије, истовремено инсистирајући да Америка није страна у непријатељствима, подсећа „РТ Интернешенел“.

Шпијунски авиони САД и НАТО-а лете изнад Црног мора и приближавају се Криму, понекад непосредно пре него што украјинске снаге започну нападе на руско полуострво, преноси портал.

Судећи према првим реакцијама, треба приметити да америчка страна не жели даљу ескалацију ситуације и продубљивање сукоба и да су управо они, Американци, одлучили да први обелодане да је до инцидента дошло.

Извор:
РТ