У Придњестровљу припреман терористички напад на делегацију ОЕБС

pridnjestrovlje

У непризнатој Придњестровској Молдавској Републици припреман је терористички напад на делегацију ОЕБС, изјавио тужилац ПМР Анатолиј Гурецки.

„Утврђено је да је припреман терористички напад на делегацију ОЕБС 14. фебруара поред Бендерске тврђаве у тренутку када је делегација требало да се врати у Кишињев“, рекао је тужилац, преноси локална телевизија.

Према наводима ТВ канала, тада је на преговоре са лидером Придњестровља Вадимом Красносељским дошао председник ОЕБС Бујар Османи. У делегацији је било 20 људи, међу њима и специјални представник за Придњестровље Томас Хартинг и шефица Мисије ОЕБС у Молдавији Кели Кајдерлинг.

Други детаљи нису изнети.

У преговорима о Придњестровљу у формату 5+2 учествују Кишињев и Тираспољ као стране у сукобу, Русија, Украјина и ОЕБС као посредници, а Европска унија и САД као посматрачи. Последња рунда преговора у овом формату одржана је у Братислави 9. и 10. октобра 2019. године.

Подсетимо, недавно је спречен покушај убиства лидера Придњестровља, иза којег стоји Кијев.

Придњестровље, у којем 60 одсто житеља чине Руси и Украјинци, тражило је излазак из састава Молдавије још пре распада Совјетског Савеза, страхујући да ће се на таласу национализма Молдавија ујединити с Румунијом.

После неуспешног покушаја молдавских власти да насилно реше проблем 1992. године, Придњестровље је фактички постало територија која није под контролом Кишињева.

Извор:
СПУТЊИК