Целу Молдавију запљуснули протести – блокирани путеви

moldavija protest

Присталице опозиционе партије „Шор“ блокирале су саобраћај у различитим регионима Молдавије, уз образложење да власти игноришу захтеве демонстраната, саопштила је прес служба ове политичке снаге.

„Пошто режим Маје Санду и партија „Акција и солидарност“ одбијају да испуне захтеве грађана Молдавије, Шор је у понедељак, 13. марта, организовао општенародни флеш моб, привремено блокирајући путеве“, наводи се на страници политичке партије на фејсбуку*.

Сличне акције се одвијају у многим регионима земље и шаљу поруку упозорења власти.

Опозиција скреће пажњу јавности, цивилном друштву и дипломатском кору, акредитованом у Кишињеву на континуиране злоупотребе власти, пошто је учесницима недељног митинга прећено кривичним пријавама.

„Наши адвокати документују све случајеве полицијске злоупотребе над држављанима Молдавије који су учествовали на недељном митингу и поднеће кривичне пријаве за сваки појединачни случај. С тим у вези, скрећемо пажњу полицајцима на потребу да добро размисле и одлуче: Да ли је вредно дозволити да вас режим употреби против сопственог народа, уз неизбежан ризик кривичне одговорности за оно што сте урадили?“, наводи се у саопштењу.

У недељу је у престоници Молдавије одржан још један масовни протест против повећања цена и тарифа. Демонстранти су позвали владу да плати грејање и рачуне за струју и затражили оставку председнице Маје Санду и целе владе.

Извор:
СПУТЊИК