Си: Кинески народ је господар своје судбине, Тајван и војска – приоритет

si-djiping

Поновно уједињење са Тајваном је смисао националног препорода Кине, а стране силе је потребно држати даље од овог питања, поручио је данас кинески лидер

Кинеска нација током последњих сто година доживела је препород, а кинески народ је успео да постане господар своје судбине, оценио је кинески председник Си Ђинпинг на последњем Свекинеском конгресу народних представника, додајући да је за то заслужна Комунистичка партије Кине.

„Кинеска нација направила је велики искорак. Не само да смо успели да станемо на ноге и да се обогатимо, већ смо и ојачали. Велики препород кинеске нације је неповратна историјска чињеница и процес који се не може зауставити, а након сто година од свог оснивања, Комунистичка партија Кине објединила је и повела за собом припаднике разних народа, док је кинески народ постао господар своје судбине“, рекао је Си Ђинпинг.

Председник је поновио да је потребно обезбедити поновно уједињење са Тајваном, које је назвао и „нечим чему треба да стреми цео кинески народ“, пренеле су „РИА Новости“.

„Тајванско питање је смисао националног препорода“, изјавио је Си.

Кина мора да се одлучно успротиви сваком мешању страних сила у решавању тајванског питања, нагласио је он и додао да је потребно радити на јачању и модернизацији војске, јер ће то осигурати националну безбедност државе.

„Народно-ослободилачка војска Кине мора постати поуздана заштита државног суверенитета и државне безбедности, јер је безбедност основа даљег развоја земље, а стабилност у њој – предуслов за њен процват“, поручио је Си Ђинпинг.

Потребно је брже подићи оружане снаге земље до нивоа који одговара највишим светским стандардима и систематски ојачати свеукупну снагу земље како би Кина могла да се избори са спољашњим изазовима и да се избори за своје државне интересе, објаснио је кинески председник.

Извор:
РТ