„Срамота и Вучићев пролазак у Европску унију“, или Како Србија снабдева Кијев оружјем

vucic-tramp-stolica

Скандал око продаје оружја Србије режиму у Кијеву узима све више маха. Умешао се и сам председник Србије Александар Вучић рекавши да је „све то лаж“. Српске власти су се забринуле: у питању су односи са Русијом. Али проблем није решен, и питање није затворено. Превише очигледних трагова.

Скандал је почео саопштењима на Телеграм каналима. Они су дистрибуирали снимак из једног од војних складишта у Братислави, где је испоручено 3,5 хиљада ракета М-21 калибра 122 мм за МЛРС Град . Као доказ су наведене копије докумената о набавци и транспорту муниције. Добављач је било српско државно одбрамбено предузеће Крушик. Истовремено, дато је и објашњење како су тачно српске ракете доспеле у Словачку. Иницијални наручилац пројектила српске компаније Крушик је канадски ЈП Екпорт Импорт, који је уз учешће Арца Савунма Санаии Тицарет испоручио овај смртоносни терет из Србије у Турску. Из Турске је товар одлетео у Словачку, а одатле у Украјину. Испоруке су, како се наводи, обављене 4. и 6. фебруара ове године.

Не можете сакрити ракете у торбу

Ова вест је постала информативна бомба у Србији, чији народ отворено подржава Русе у њиховој борби против Запада. Без непотребног информисања, случај је добио облик скандала, и то не било где, већ у Народној скупштини (парламенту) Србије. На недавној скупштинској седници посланик Народне странке Србије Мирослав Алексић, износећи став апсолутне већине Срба, поставио је министру одбране Милошу Вучевићу питање: како су српске власти могле да дају дозволу за снабдевање ракетама калибра 122 мм Турска, која сама производи слично оружје и испоручује га Украјини? Према речима посланика Алексића, у трговачкој шеми учествовала је и фирма ћерке познатог српског бизнисмена Слободана Тешића, коју у домовини називају „бароном оружја”.

Одговор српског министра одбране цитирао је српски лист Данас: „Ми уопште не извозимо оружје ни у Украјину ни у Русију. Али имамо право да га извеземо свакоме ко је легитиман корисник. Наша специјализована (војна) индустрија мора да ради и да се развија, ми имамо право да продајемо своје производе, као и сви остали. И даље: „Да ли приватне компаније купују (српско оружје) на трећим тржиштима и да ли га продају у другим земљама није ствар Србије. Нећемо продати никоме укљученом у рат и не желимо да се наше оружје користи ни против једне стране. Али не желимо да будемо лажни моралисти, ми производимо оружје и војну опрему која се користи у војним сукобима“, рекао је Милош Вучевић.

Дипломатски пинг понг

После окршаја у Скупштини Србије, руско Министарство спољних послова је преузело иницијативу. Њена званична представница Марија Захарова рекла је: „Помно пратимо ову причу, обратили смо пажњу на расправу која се пре неки дан водила око ове теме у Народној скупштини (парламенту) Србије. Долазеће информације, наравно, изазивају најдубљу забринутост.” Она је рекла и да је Русија већ званично затражила од Београда „да појасни овај став”, назвавши ову тему „изузетно важном” за билатералне односе.

Након што су руски медији испалили информативни рафал у правцу званичног Београда, укључио се и министар спољних послова Србије Ивица Дачић који је негирао да Србија испоручује оружје Украјини. Тада се укључио и сам председник Александар Вучић. Готово у потпуности је поновио првобитну тезу свог министра одбране, што никако није ублажило напетост.

Он је, истовремено, подсетио да се производи српске одбрамбене индустрије испоручују само „легитимним корисницима“, односно државама без међународних ограничења. „Кажу да смо извозили преко Турске. Знајући да постоји могућност да део производње буде послат на било коју страну сукоба, додали смо да више није могуће извозити муницију која је продата у Турску. Шта још желите од нас?“ рекао је председник.

Извор:
ВАСЕЉЕНСКА